Spravodajstvo

Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom

Srbské úrady údajne od stredajšej polnoci “zablokovali” najmenej štyri autobusy s kosovskými evidenčnými číslami a cestujúcimi z Kosova na hraničnom priechode s Chorvátskom, uviedol tajomník styčného úradu Kosova v Srbsku Fatmir Haxholli, informuje agentúra HINA.

Haxholli tento krok označil za “prejav pomsty a absurdnej nervozity” v reakcii na nedávne hlasovanie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktoré podporilo členstvo Kosova v tejto organizácii.

image

Vučič nevylúčil vystúpenie Srbska z Rady Európy, ak sa jej členom stane Kosovo

“Zablokovanie viac ako 300 občanov a zadržanie ich pasov a cestovných dokladov je hrubým porušením nielen bruselských dohôd, ale aj všeobecných ľudských práv zaručených všetkými medzinárodnými dohovormi. Iba tie najautoritárskejšie režimy blokujú cestujúcich z inej krajiny s vysvetlením ‘je to príkaz z Belehradu‘,” napísal Haxholli v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Srbské ministerstvo vnútra medzitým agentúre HINA nepotvrdilo ani nevyvrátilo správy o blokáde kosovských autobusov. V reakcii na tento vývoj kosovské ministerstvo vnútra a ministerstvo zahraničných vecí odporučili cestujúcim z Kosova, aby sa “za každú cenu” vyhli prechodu cez Srbsko.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144827-srbsko-ma-blokovat-kosovske-autobusy-na-hraniciach-s-chorvatskom.

Back to top button