Dominantou Hlavného námestia je radnica. Na mieste križovatiek dvoch ulíc bola postavená v roku 1461 majstrom Jurajom zo Spišskej Soboty budova gotickej radnice, keďže pôvodné centrum mesta bolo po vpáde husitov čiastočne vypálené a presunuté na iné miesto (zo Starého trhu na terajšie Hlavné námestie).

Budova si žila svoj príbeh cez architektonické premeny alebo rôzne pohromy, ktoré ju sprevádzali. Prvýkrát vyhorela už v polovici 16. storočia. Jej renesančnú prestavbu viedol majster Kuntz z Kežmarku. Pravdepodobne aj vtedy vznikol reliéf mestského znaku s letopočtom 1555, zamurovaný nad západným vchodom. V roku 1641 sa k radnici pristavila veža, ktorú podľa dobového opisu z roku 1720 zdobili mravoučné nápisy.

Jej ďalšia premena do klasicistického štýlu nastala koncom 18. storočia, opäť po požiari. V roku 1922 ju poškodil ďalší veľký požiar. Vtedy zhorelo aj 29 domov na námestí. V tomto období bolo nadstavené druhé poschodie. Zaujímavosťou sú fasády budovy ukončené rímsou a obiehajúcou barokovou mrežou s motívmi delfínov. Pod radnicou sa nachádza stará pivnica, v ktorej v 16. storočí vyvierali pramene vody. Podľa povesti vedie z pivnice úniková podzemná chodba. Radnica po celých šesť storočí svojej existencie slúžila a slúži ako miesto pre administratívne riadenie mesta. V súčasnosti je sídlom tunajšieho mestského úradu.

Zdroj: Kráľovský Kežmarok – Moderná kniha

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

Sobota bude chladná a na niektorých miestach aj upršaná

Počasie u nás bude ovplyvňovať oklúzny front spojený s vypĺňajúcou sa tlakovou nížou, ktorej stred…

9 minút ago

Video : Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate prichádza na Switch

Korytnačkovská mobilná hra Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate bola potvrdená pre Switch. Príde tam…

18 minút ago

Rusko zaútočilo raketami na čiernomorský prístav Pivdennyj, potvrdil prezident Zelenskyj

Na mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli to potvrdil Volodymyr Zelenskyj.Ruské sily zaútočili v piatok…

23 minút ago

Dobrá správa z NHL. Martin Pospíšil chce ísť na svetový šampionát

Uviedol to na piatkovej posezónnej tlačovej konferencii svojho zámorského klubu.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/707270-dobra-sprava-z-nhl-martin-pospisil-chce-ist-na-svetovy-sampionat/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

24 minút ago

Je desivé, čo o nás reklamné spoločnosti vedia a kam naše dáta posielajú: Bezpečnostní experti približujú temnú stránku reklám

Dnes stačí len do vyhľadávača napísať slovo a desiatky spoločností vidia, čo si pozeráte. Internet…

27 minút ago

Video : Upírska hra V Rising predvádza svoj endgame obsah

V priebehu príbehu hráči odhalia sprisahanie legendárneho Draculu, ktorý sa snaží získať späť svoj trón,…

28 minút ago