Zo života

Príbeh Tajomstvo skalného sokola predstaví Kežmarok z vtáčej perspektívy

Lenka Šingovská je autorka a vydavateľka detských kníh. Knihy nielen vymýšľa, zostavuje, píše, graficky upravuje, ale skladá aj tím tvorcov. V pripravovanej publikácii pre deti s názvom Tajomstvo skalného sokola sa predstaví i perla pod Tatrami, mesto Kežmarok.

Príbehy slovenských miest v publikácii nielen pre deti

Pripravovaná kniha Tajomstvo skalného sokola bude zbierkou autorských aj prerozprávaných povestí a legiend. Knižným hrdinom je sokol, kráľ výšok a symbol slobody. Jeho životným priestorom je bližšie neurčená lokalita na Slovensku. Na okolitú krajinu sa pozerá z veľkej výšky. Svojimi myšlienkami často zablúdi k ľuďom, ktorých občas zahliadne počas svojich letov, ako sa sťa mravce mrvia na zemi a stále niečo robia. Do blízkosti človeka sa však ešte nepriblížil. Občas sa cíti osamotený. O svojich rodičov prišiel hneď, ako sa naučil lietať. Odvtedy je sám, nemá nikoho blízkeho. Svoje dni napĺňa plachtením vo výškach, lovením a premýšľaním o ľuďoch, ktorí sú mu tak vzdialení. Často navštevuje svoje obľúbené miesto na okraji lesa. Je tam čudesná skala, ktorá mu prináša pocit pokoja a mladý sokol v nej nachádza oporu. Dokonca sa mu zdá, že skala vypínajúca sa k oblohe má tvar sokola. Silou myšlienok a túžob mladého sokola k nemu jedného dňa skalný sokol prehovorí. Hovorí zvláštne. Tajomne. Prezrádza, že je výtvorom človeka, ktorý ho pred mnohými rokmi vytesal do tvrdej skaly. Odkaz skalného sokola silno zapôsobí na slobodného vtáka a podnieti jeho záujem o zvláštneho tvora menom človek. Tajomný rozhovor dvoch sokolov postupne čitateľovi odkrýva dávnu minulosť našich predkov. Úvodný príbeh je tvorený rozprávaním skalného sokola, ktorý stráži toto tajomné miesto viac ako tisíc rokov. Mladý sokol hnaný túžbou po poznaní a posmelený tajomným spoločníkom letí do diaľav, aby na vlastné oči vzhliadol to, o čom jeho spoločník hovorí. Tieto zážitky a skúsenosti prinesú mladému sokolovi poznanie, že tajomné príbehy jeho spoločníka nie sú vymyslené. Predstavujú históriu, zrkadlenie túžob i kultúry ľudí žijúcich v kraji, ktorý sa rozprestiera pod jeho krídlami. Sokolí príbeh je doplnený krátkymi povesťami z viacerých slovenských sídiel. Každá povesť je jedinečná. Ukrýva väčší či menší kúsok historickej skutočnosti, obohatený o osobitý fantazijný svet ľudí žijúcich v danej lokalite.

Autorkina cesta k písaniu

K vydávaniu kníh, ktorých ideovým tvorcom je ona, priviedla spisovateľku skúsenosť zo života v zahraničí. Päť rokov žila mimo svojej domoviny. „K zostavovaniu a vydávaniu kníh, napokon aj k samotnému písaniu, ma doviedla láska k vlasti. V Anglicku som istý čas pôsobila v malom vydavateľstve, kde som si osvojila znalosti o tom, ako také vydavateľstvo funguje. Stretávala som sa aj s mnohými krajanmi, ktorí sa natrvalo usadili v Anglicku. Založili si tam rodiny a neplánovali sa už na Slovensko vrátiť. Rozhodla som sa preto, že po návrate domov budem vydávať dvojjazyčné publikácie o Slovensku, aby som prostredníctvom nich do nových domovov Slovákov žijúcich v zahraničí vniesla kúsok Slovenska,“ hovorí Lenka Šingovská, ktorej knihy sú určené hlavne pre ich deti, aby si napriek životu v novej kultúre budovali vrúcny vzťah ku krajine svojich predkov.

Jej knihy sa za uplynulých 8 rokov dostali do krajín ako Veľká Británia, Kanada, USA, Austrália, Nemecko, Francúzsko, Cyprus a mnohých ďalších. Knihy boli na počiatku prioritne určené iba pre čitateľov žijúcich v zahraničí. „Časom, keď sa knihy dostali do knižníc na Slovensku, dostala som prvé oslovenia na besedy. Spätná väzba od učiteľov a dospelých účastníkov na moje knižné počiny bola obzvlášť pozitívna. Vďaka ich podpore a posmeleniu som sa v ďalšej tvorbe sústredila na potreby všetkých čitateľov, a to bez rozdielu veku a geografického určenia ich bydliska,“ vraví Šingovská.

Počas školských čias mala blízko k prírodným a technickým vedám. Vzťah k histórii v tom čase nemala, nenašla obľubu ani v humanitných predmetoch. „Až v dospelosti som zistila dôležitosť znalosti dejín. Život v cudzine mi ukázal, aké je dôležité poznať odkiaľ pochádzame, poznať svoje korene. Iba vďaka tomuto poznaniu vieme žiť šťastný a naplnený život. Toto poznanie by som rada tlmočila ďalej a za hlavný nástroj som zvolila knihu. Na základe vlastnej životnej skúsenosti sa prostredníctvom svojich knižných počinov prihováram čitateľovi spôsobom prijateľným aj pre také dieťa, akým som bola kedysi aj ja,“ vysvetľuje autorka.

Kežmarok ju oslovil prijatím Kežmarčanov

Mesto podľa autorky tvoria a budujú ľudia. „V prvom rade ma oslovilo vrúcne prijatie hostiteľov vo vašom meste pri príležitosti slávnostného otvorenia mesiaca knihy v mestskej knižnici. Po takejto skúsenosti sa už návštevník na mesto pozerá cez veľmi príjemnú optiku. Bonusom bola vyhliadka na mesto z veže Nového evanjelického kostola a raj milovníkov kníh – lyceálna knižnica,“ hovorí Šingovská.

Vybudovať pozitívny vzťah v deťoch ku knihám je v dobe moderných technológií veľkou výzvou. „Knihy sú vo všeobecnosti zdrojom poznania, poskytujú čitateľom možnosť slobodnej voľby. Preto sú pre rozvoj kritického myslenia nenahraditeľné. Mladí čitatelia teraz kladú veľa otázok. Na mnohé im ich učitelia a rodičia pohotovo vedia odpovedať. Nadíde však v živote čas, keď na svoje otázky u rodičov odpoveď nenájdu. Keď budú mať vybudovaný vzťah ku knihám, hoci aj keby neboli pravidelnými čitateľmi, budú mať však vnútorný pocit istoty, že poznajú cestu, ako a kde hľadať odpovede,“ odkazuje mladým autorom Šingovská, ktorej publikácia čoskoro uzrie svetlo sveta.

 

Back to top button