Zo života

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať.

 

Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná a dlhá. Pohltí človeka celého, bytostne ovláda jeho život. Na ZUŠ sa začína a rozvíja sa. Žiaci aj absolventi školy sa úspešne prezentujú v rámci mesta, Slovenska i medzinárodne. „Sú poslucháčmi umeleckých škôl, vysokých umeleckých a umenovedných škôl na Slovensku a v zahraničí, venujú sa umeleckej, pedagogickej práci, rozdávajú radosť a krásu, robia šťastných iných,“ hovorí Janka Vaksmundská, vyučujúca výtvarný odbor v Kežmarku.

 

História výtvarného odboru v Kežmarku

Výtvarný odbor na vtedajšej Ľudovej škole umenia (ĽŠU) v Kežmarku založila akademická maliarka Eva Končeková. Svoju činnosť začal v triede hudobnej náuky ĽŠU v školskom roku 1971 až 1972, no postupne sa rozvíjal. Už vtedajšia ĽŠU dosahovala veľmi dobré výsledky a brány školy opúšťali aj absolventi pripravení svoj talent ďalej rozvíjať na stredných a vysokých školách umeleckého zamerania. Pre mnohých z nich sa zvolený umelecký smer stal životným poslaním a profesiou.

 

Cesta Janky Vaksmundskej k maliarskemu plátnu

„V rokoch 1973 až 1978 som bola žiačkou akademickej maliarky Evy Končekovej. Svojim jedinečným osobným prístupom, tvorivou činnosťou, ako aj uchopením samotného výchovno-vzdelávacieho procesu sa pre mňa stala vzorom. A práve vďaka nej som postupne dospela k rozhodnutiu stať sa učiteľkou na výtvarnom odbore,“ spomína Vaksmundská.

V roku 1990 ju osobne oslovila Eva Končeková a ponúkla jej možnosť učiť jej žiakov na tunajšej škole. „Veľmi si to vážim a som hrdá, že ja ako jej absolventka môžem pokračovať v jej šľapajach,“ spomína Vaksmundská.

 

Žiaci výtvarného odboru, ktorých mená maľovali jeho históriu

V súčasnom období na výtvarnom odbore ZUŠ Antona Cígera vyučujú šiesti pedagógovia, z toho sú dvaja taktiež absolventmi školy, a to Janka Kučkovská a Rita Derco.

Žiaci pokračovali po absolvovaní umeleckej školy aj na vyšších štúdiách. „Miroslav Gancarčík sa stal konzervátorom v Ľubovnianskom múzeu, Lucia Trnková sa stala úspešnou architektkou,“ konštatuje Vaksmundská. Medzi zvučné mená absolventov patria aj: Klaudia Gecelovská-Ilášová, Pavlína Gancarčíková-Kopková, Katarína Horníková-Bednarčíková, Terézia Kovalčíková, Andrea Lizáková, Mária Ružičková, Marek Hosa, Michal Seman, Diana Ordzovenská, Tomáš Barnáš, Ingrid Blašková, Oľga Babošová, Nikola Zichačková a Amália Hoffmannová.

Úspešnú absolventku kežmarskej školy, ktorá v súčasnom období reprezentuje v zahraničí nielen školu, ale aj Slovensko, je Veronika Dvorožňáková. Momentálne je študentkou dvojitého bakalára na Griffith Univerzite v Austrálii.

Ondrej Miškovič, zdroj: Janka Vaksmundská

Back to top button