Categories: Prikázané sviatky

ZHROMAŽDENIE K PRESVÄTEJ BOHORODIČKE (26. DECEMBER) – Mt 4. začalo; Mt 2, 13 – 23; Jozef s dieťaťom a Mária utekajú do Egypta; vracajú sa do izraelskej krajiny; odchádzajú do galilejského kraja.

KKC 531-534: Svätá rodina KKC 1655-1658, 2204-2206: Kresťanská rodina ako domáca cirkev KKC 2214-2233: Povinnosti členov rodiny KKC 333, 530: Útek do Egypta KKC 333, 530, 333.

Po ich odchode sa Jozefovi vo sne zjavil Pánov anjel a povedal: “Vstaň, vezmi so sebou dieťa i jeho matku, ujdi do Egypta a zostaň tam, kým ti nedám vedieť, lebo Herodes bude hľadať dieťa, aby ho zmárnil.” On vstal, vzal za noci dieťa i jeho matku a odišiel do Egypta. Tam zostal až do Herodesovej smrti, aby sa splnilo, čo povedal Pán ústami proroka: “Z Egypta som povolal svojho syna.” Keď Herodes zbadal, že ho oklamali, veľmi sa rozhneval a dal povraždiť v Betleheme a na jeho okolí všetkých chlapcov od dvoch rokov nadol, podľa času, ktorý zvedel od mudrcov. Vtedy sa splnilo, čo povedal prorok Jeremiáš: “V Ráme bolo počuť hlas, nárek a veľké kvílenie: Ráchel oplakáva svoje deti a odmieta útechu, Iebo ich niet.” Po Herodesovej smrti sa Pánov anjel zjavil vo sne Jozefovi v Egypte a povedal mu: “Vstaň, vezmi so sebou dieťa i jeho matku a choď do izraelskej krajiny. Tí, čo striehli na život dieťaťa, už pomreli.” On vstal, vzal dieťa i jeho matku a vrátil sa do izraelskej krajiny. Ale keď sa dopočul, že v Judei kraľuje Archelaus namiesto svojho otca Herodesa, bál sa ta ísť. Varovaný vo sne, odobral sa do Galilejského kraja. Keď ta prišiel, usadil sa v meste, ktoré sa volá Nazaret, aby sa splnilo, čo predpovedali proroci: “Budú ho volať Nazaretský.”

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

Arcibiskup Zvolenský posvätil oltár v zrekonštruovanom kostole v Lozorne

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský posvätil nový mramorový oltár v zrekonštruovanom Kostole svätej Kataríny…

12 hodín ago

V Mozambiku pomáhajú ľuďom s mobilnou klinikou, ktorú financujú Slováci

Peter Pagáč prišiel do Mozambiku prvýkrát v roku 2019. S profesorom Vladimírom Krčmérym hľadali možnosti,…

18 hodín ago

Ďalšie dišputy od hradom na tému O jednotnom hlase kresťanov za život

Nitrianske biskupstvo a Kňazský seminár sv. Gorazda v Nitre v rámci cyklu diskusných večerov pod…

19 hodín ago

Uplynulo 25 rokov od začiatku pútí mladých ľudí vo Vysokej nad Uhom

Uplynulo 25 rokov od začiatku pútí mladých ľudí vo Vysokej nad Uhom. Prvá sa konala…

19 hodín ago

Kostol sv. Rozálie v Andovciach po rekonštrukcii posvätil biskup Judák

Filiálny kostol sv. Rozálie v Andovciach, ktorý patrí do farnosti Nové Zámky sa po rekonštrukcii…

20 hodín ago

V Kremnických Baniach sa konala púť k svätému Jozefovi, robotníkovi

V Kremnických Baniach sa konala tradičná púť k svätému Jozefovi, robotníkovi. Zúčastnili sa na nej…

20 hodín ago