Categories: JanuárSynaxár

22. január – Svätý apoštol Timotej. Svätý hieromučeník Manuel, bulharský biskup a spoločníci.

Svätý apoštol Timotej

Jeho meno má grécky pôvod a znamená „Ctiaci si Boha“. Apoštol Pavol si najviac vážil spolupracovníka Timoteja, ktorý pochádzal z Lystry. Pravdepodobne ho sám Pavol počas svojej prvej misijnej cesty obrátil na kresťanstvo. Timotej bol synom pohanského otca a židovskej matky. Aby ho mohol Pavol pri svojej druhej misijnej ceste zobrať ako spolupracovníka k židom, dal ho obrezať. Následne bol Timotej takmer neustále v Pavlovom sprievode, alebo ho Pavol poveroval samostatnými úlohami. Správy o situácii v Solúne, ktoré priniesol do Korintu, sa stali podnetom pre prvý list Solúnčanom. Keď bol Pavol v polovici päťdesiatych rokov v Efeze, poslal Timoteja s dôležitým nariadením do Korintu. Keď sa Pavlov pobyt v Efeze chýlil ku koncu, poslal najprv do Macedónska Timoteja s Epafrastom. Po tom, čo sa tam stretli, sprevádzal Timotej Pavla do Achájska. V roku 58 sa Pavol vracal do Jeruzalema, a Timotej bol medzi jeho spoločníkmi. Pavla sprevádzal tiež počas rímskeho väznenia. Tam ho Pavol poveril úlohou vo Filipách. Z pastorálnych listov sú dva adresované jemu. Podľa prvého ho Pavol nechal v Efeze, keď odcestoval do Macedónska, a dáva mu rady ako spravovať jeho úrad. V druhom liste ho pred smrťou stojaci Pavol súrne povoláva k sebe. Podľa starokresťanskej tradície sa Timotej po Pavlovej smrti vrátil do Efezu a pôsobil tam ako prvý miestny biskup (Euzébius HE III 4,5). V štvrtom storočí vznikol apokryfný spis Timotejove aktá, ktorý informuje o jeho násilnej smrti, je však bez historickej hodnoty. V roku 356 preniesli Timotejove relikvie z Efezu do chrámu svätých apoštolov v Konštantínopole.

Svätý hieromučeník Manuel, bulharský biskup a spoločníci

Jeho meno má hebrejský pôvod a znamená „s nami Boh“. Bulhari, ktorí od roku 679 obývali krajinu od rieky Dnester po Dunaj a od Dunaja po oblasť Bessarábie, dnešného Moldavska, Valašska a Bulharska, stáli za veľkými vpádmi do východorímskej ríše už za cisára Nikefora. Za Leva Arménskeho vstúpili až do Konštantínopolu. Po tom, čo v roku 813 obsadili Adrianopol, dnešné turecké mesto Edirne, odviekli množstvo Grékov do zajatia. Medzi nimi bol aj dnešný svätec, tamojší arcibiskup a metropolita Manuel. Uväznení kresťania úspešne priviedli ku kresťanstvu niekoľkých Bulharov. Bulharské kniežatá Crumnus, Dacumus, Dicengus a Curtagan preto nariadili krvavé prenasledovanie. Grécke synaxáre spomínajú okrem metropolitu Manuela, aj biskupov Juraja, Petra, Leva, arcikňaza Gabriela, kňaza Paroda a ďalších 377 kresťanov.

Zdroj: Vysielané Rádiom Lumen
Podľa LThK spracoval o. Ján Sabol ml.

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

NEDEĽA O SLEPOM

Kondák, 4. hlas Temné sú oči mojej duše, Kriste, preto k tebe prichádzam ako slepý…

1 hodinu ago

Arcibiskup Zvolenský posvätil oltár v zrekonštruovanom kostole v Lozorne

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský posvätil nový mramorový oltár v zrekonštruovanom Kostole svätej Kataríny…

15 hodín ago

V Mozambiku pomáhajú ľuďom s mobilnou klinikou, ktorú financujú Slováci

Peter Pagáč prišiel do Mozambiku prvýkrát v roku 2019. S profesorom Vladimírom Krčmérym hľadali možnosti,…

21 hodín ago

Ďalšie dišputy od hradom na tému O jednotnom hlase kresťanov za život

Nitrianske biskupstvo a Kňazský seminár sv. Gorazda v Nitre v rámci cyklu diskusných večerov pod…

23 hodín ago

Uplynulo 25 rokov od začiatku pútí mladých ľudí vo Vysokej nad Uhom

Uplynulo 25 rokov od začiatku pútí mladých ľudí vo Vysokej nad Uhom. Prvá sa konala…

23 hodín ago

Kostol sv. Rozálie v Andovciach po rekonštrukcii posvätil biskup Judák

Filiálny kostol sv. Rozálie v Andovciach, ktorý patrí do farnosti Nové Zámky sa po rekonštrukcii…

23 hodín ago