Categories: AugustSynaxár

04. august – Siedmi svätí mladíci z Efezu. Svätá prepodobná mučenica Eudokia. Svätý mučeník Eleuterios.

Siedmi svätí mladíci z Efezu

Podľa legendy sa efezskí mladíci ukryli neďaleko mesta v jaskyni hory Ochlon, aby v čase prenasledovania za cisára Décia nemuseli obetovať pohanským bohom. V jaskyni ich zamurovali. Oni tam však zázračne zaspali. Po 187 alebo 193 rokoch sa dočasne zobudili a vydali svedectvo, že existuje telesné vzkriesenie zosnulých. Skorý miestny kult, svedectvo pútnika Teodósia Archidiakona o ich svätyni pri Efeze, ako aj nedávne archeologické nálezy potvrdzujú predpoklady o skutočnej existencii dnešných svätcov. Najstaršie literárne spracovanie legendy sa datuje do 5. storočia. Neskôr vznikli viaceré sýrske a grécke verzie. Pôvodný text o mladíkoch bol pravdepodobne napísaný po sýrsky, pretože sa stal základom oslavnej reči biskupa Jakuba zo Sarug na ich počesť. Gregor z Tour preložil legendy o nich do orientálnych ľudových jazykov a latinčiny a vďaka tomu došlo ku skorému a rozsiahlemu rozšíreniu ich kultu. Ich kult, spolu s pozmenenou legendou v 18. súre Koránu, bol prijatý dokonca aj v Islame. Pôvodný počet mladíkov v najstarších sýrskych podaniach bol osem. Zakrátko sa zúžil na sedem. Najmä v gréckych textoch sú pomenovaní ako Achillides, Diomedes, Eugenios, Stephanos, Probatos, Sabatios a Kyriakos. Sýrska tradícia, ktorú prevzal aj latinský preklad, udáva iné mená. Mladíci sa volajú Maximián, Malchus, Martinián, Dionýz, Ján, Serapion a Konštantín. Na západe sa kult siedmich mladíkov z Efezu tešil mimoriadnej obľube v období križiackych výprav a v baroku. Tu ich začali vzývať pri horúčke a nespavosti. Siedmi svätí mučeníci z Efezu sa v Gréckokatolíckej cirkvi pripomínajú aj 20. októbra.

Svätá prepodobná mučenica Eudokia

Jej meno má grécky pôvod a znamená „dobrej povesti“. Mučenica zo 4. storočia pochádzala z Anatólie. Jej rodičia boli Rimania. Vojsko perzského kráľa Šapúra ju vzalo do zajatia spolu s ďalšími tisíckami kresťanov. Keďže bola dobre vzdelaná, vyučovala väzňov. Vďaka svojej vzdelanosti priviedla ku viere aj mnohé Peržanky. Napokon ju po krutom mučení, sťali. Prepodobná mučenica Eudokia zomrela v roku 362, alebo 364.

Svätý mučeník Eleuterios

Jeho meno má grécky pôvod a znamená „osloboditeľ“. Svätý Eleuterios pochádzal z Byzancie. Žil na cisárskom dvore ako komorník. Tešil sa veľkej priazni svojho pána. Tajne prijal krst, no jeden z jeho spolusluhov to prezradil jeho pánovi. Keď sa Eleuteria nepodarilo presvedčiť priateľským pohovorom, dal ho jeho pán sťať. Jeho telo neskôr preniesli do Tarzu v Bitýnii, kde mu vystavali aj chrám. V dnešný deň ho spomína aj Rímske martyrológium.

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa LThK, VHL, OCA, heiligenexikon.de spracoval Ján Sabol

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

NOVÝ KŇAZ KOŠICKEJ EPARCHIE

Arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, košický eparchiálny biskup, v nedeľu 5.mája v Chráme Božej Múdrosti -…

10 hodín ago

Arcibiskup Bober a biskup Imrich si pripomenuli blížiace sa 50. výročie kňazskej vysviacky

Arcibiskup B. Bober a biskup Imrich si v kruhu spolužiakov pripomenuli blížiace sa 50. výročie…

12 hodín ago

Nanebovstúpenie – Lk 24, 36-53

Bratia a sestry! Nie je lúčenie ako lúčenie. Sú rozlúčky plné smútku, sĺz a žiaľu, ale aj…

13 hodín ago

Svätý apoštol a evanjelista Ján Teológ. Náš prep. otec Arsenios Veľký

8. 5. Svätý apoštol a evanjelista Ján Teológ Jeho meno má hebrejský pôvod a znamená…

22 hodín ago

Novým sídelným biskupom Mukačevskej eparchie sa stal Teodor Macapula

V stredu 8. mája bolo zverejnené rozhodnutie Svätého Otca Františka o vymenovaní nového sídelného biskupa…

23 hodín ago

GRÉCKOKATOLÍCKY MAGAZÍN (314): Klokočov privítal množstvo mladých veriacich

Odpust mladých Košickej eparchie sa už tradične konal počas májovej Fatimskej soboty. Rada pre mládež…

1 deň ago