Categories: JanuárSynaxár

31. január – Svätí divotvorcovia a nezištníci Kýros a Ján. Svätá mučenica Anastázia a jej tri dcéry Teoktista, Teodota a Eudoxia

Svätí divotvorcovia a nezištníci Kýros a Ján

Meno Kýros má perzský pôvod a znamená „kráľ“ a Ján zasa hebrejský a znamená „Boh je milosrdný“. O živote dnešných mučeníkov chýbajú historicky overené správy. Cyril Alexandrijský vzal ich pozostatky z Baziliky svätého Marka v Alexandrii. Preniesol ich do chrámu v antickom meste Menuthis, v súčastnosti egyptské mesto Abukir, aby odtiaľ vytlačil tamojší kult bohyne Isis Medica. Vďaka početným uzdraveniam a stále väčšej obľube u pútnikov, si dnešní svätci získali veľkú vážnosť ako „Άγιοι Ανάργυροι“ svätí nezištníci. Keď sa Sofrón Jeruzalemský vo svätyni dnešných svätcov uzdravil z očnej choroby, stal sa veľkým propagátorom ich kultu. V 610/619 zložil Kýrovi a Jánovi oslavnú reč. 3 kázne Cyrila Alexandrijského o dnešných svätcoch počas prenesenia ich ostatkov, Sofrón Jeruzalemský doplnil o správu obsahujúcu viac než 70 zázrakov. Podľa legendy tradovanej v spomínaných prameňoch bol Kýros spočiatku lekárom. Neskôr sa z neho stal mních a pridal sa k nemu aj vojak Ján. Počas Diokleciánovho prenasledovania kresťanov ich spoločne sťali v Alexandrii. Kedysi slávna svätyňa Kýra a Jána v Menuthis pustne od čias dobytia Egypta arabmi v siedmom storočí. Relikvie dnešných svätcov sa neskôr dostali aj do Ríma a uložili ich v chráme svätej Passery, neďaleko baziliky svätého Pavla za hradbami. Meno Passera je vlastne skomoleninou mena Abbas Cyrus – otec Kýros, dnešného prvého svätca.

Svätá mučenica Anastázia a jej tri dcéry Teoktista, Teodota a Eudoxia

Ich mená majú grécky pôvod, Anastázia znamená „vzkriesená“, Teoktista „stvorená Bohom“, Teodota „daná Bohom“ a Eudoxia znamená „dobrej povesti“. Anastázia a jej dcéry Teoktista, Teodota a Eudoxia sú mučenice z Egypta. Životopisná legenda ich dáva do súvisu s dnešnými ďalšími svätcami, kresťanským lekárom z Alexandrie Kýrom a jeho neskorším spoločníkom vojakom z Edessy, Jánom. Keď Teoktistu a jej tri dcéry uväznili v egyptskom meste Kanope, ponáhľali sa tam aj Kýros a Ján, aby kresťanské ženy posilňovali vo vytrvalosti. Keď sa pohania dozvedeli, že aj oni dvaja sú kresťanmi, položili im putá, kruto mučili a pred očami žien sťali mečom. O niekoľko dní vykonali trest smrti aj nad Anastáziou a jej dcérami. Za Krista zomreli v čase vlády cisára Diokleciána.

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa VHL spracoval o. Ján Sabol ml.

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

Farské oznamy 5.5.2024

  Liturgicky program. Vo všedné dni ako obvykle. V stredu je ukončenie Paschy. Vo štvrtok je…

11 minút ago

EVANJELIUM NA DNES – O. PETER LEŠKO – Nedeľa o slepom

Drahí diváci, prinášame vám zamyslenie na tento deň. Otec Peter Leško sa zamýšľa nad vierou…

4 hodiny ago

Oznamy 19/2024

Rada pre mládež Košickej eparchie nás pozýva na Cyklotúru mladých, ktorá sa uskutoční 8. mája…

8 hodín ago

Solún 19

19_solúnStiahnuťAutomaticky prebrané zo zdroja: https://grkattv.wordpress.com/2024/05/05/solun-19-4/.

10 hodín ago

8. Máj 2024

Menný kalendár Gréckokatolícky: 8. Máj 2024 > Svätý apoštol a evanjelista Ján Teológ. Náš prep.…

18 hodín ago

Pápež zdôraznil dôležitosť pokánia a zmierenia nielen medzi ľuďmi, ale aj s Bohom

Pri príležitosti 350. výročia zjavenia Ježiša svätej Margite Márii Alacoque v Paray-le-Monial pápež František prijal…

23 hodín ago