Categories: JúlSynaxár

02. júl – Uloženie úctyhodného rúcha našej presvätej Vládkyne a Bohorodičky v Blachernách. Svätý Juvenal, jeruzalemský patriarcha.

Uloženie úctyhodného rúcha našej presvätej Vládkyne a Bohorodičky v Blachernách

Cisárovna Aelia Pulcheria vybudovala v roku 452 kaplnku pri blachernskom paláci v Konštantínopole, aby tam uložila rúcho a šatky Presvätej Bohorodičky. Tie podľa tradície našli po zosnutí Bohorodičky v prázdnom hrobe. Keď kaplnku dokončili, rúcha vraj uložili 2. júla. Cisár Lev I. vybudoval v roku 473 nový chrám v blízkosti kaplnky, ktorú zriadila Pulchéria. Chrám dostal meno svätej Márie Blachernskej. Od konca 5. storočia sa v chráme uchovával aj Máriin dlhý modrý závoj Maphorion. Popri chráme Hagie Sofie sa Blachenský chrám stal druhým najdôležitejším v meste. V jeho okolí vznikol v 11. storočí Blachernský palác – hlavná rezidencia byzantského cisára. Dôležitosť dnešnému sviatku pridávajú aj dve historické udalosti, ktoré sa odohrali 2. júla. Odvrátenie útoku staroruských kmeňov na Konštantínopol v roku 860 a Tatárov na Moskvu v roku 1451.

Svätý Juvenal, jeruzalemský patriarcha

Jeho meno má latinský pôvod a znamená „plný mladosti“. Juvenal bol biskupom v Jeruzaleme v rokoch 422 až 458. Všetkými prostriedkami pracoval na tom, aby bol Jeruzalem uznaný ako patriarchát. Jeruzalem spadal pod metropolitu palestínskej Cézarey a Antiochijský patriarchát. Jeruzalemský biskup Juvenal posielal biskupov až do Fenície a Arábie. V roku 431 na koncile v Efeze sa postavil na stranu Cyrila z Alexandrie a odvolajúc sa na apokryfné dokumenty požadoval poslušnosť biskupa Antiochie, biskupovi Jeruzalema. Na zbojníckej synode v Efeze stál Juvenal na strane Dioskora I. a hlasoval za rehabilitáciu Eutycha a zosadenie Flabiána Konštantínopolského. Pápež Lev I. dal preto jeho meno vymazať z diptychov. No na koncile v Chalcedóne, zasa prešiel k protivníkom Dioskura a tak unikol cisársky schválenému zosadeniu. V tom istom čase sa Juvenalovi podarilo získať cirkevnú správu nad troma palestínskymi provinciami s metropolitnými sídlami v Cézarei, Skytopolise a Petre. Tak vznikol Jeruzalemský patriarchát na úkor Antiochijského patriarchátu. Biskup Juvenal musel na druhej strane zápasiť so vzburou palestínskych mníchov pod vedením Eutycha.

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa www.wikipedia.org , LThK, BBKL spracoval Ján Sabol ml.

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

Arcibiskup Zvolenský posvätil oltár v zrekonštruovanom kostole v Lozorne

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský posvätil nový mramorový oltár v zrekonštruovanom Kostole svätej Kataríny…

14 hodín ago

V Mozambiku pomáhajú ľuďom s mobilnou klinikou, ktorú financujú Slováci

Peter Pagáč prišiel do Mozambiku prvýkrát v roku 2019. S profesorom Vladimírom Krčmérym hľadali možnosti,…

20 hodín ago

Ďalšie dišputy od hradom na tému O jednotnom hlase kresťanov za život

Nitrianske biskupstvo a Kňazský seminár sv. Gorazda v Nitre v rámci cyklu diskusných večerov pod…

22 hodín ago

Uplynulo 25 rokov od začiatku pútí mladých ľudí vo Vysokej nad Uhom

Uplynulo 25 rokov od začiatku pútí mladých ľudí vo Vysokej nad Uhom. Prvá sa konala…

22 hodín ago

Kostol sv. Rozálie v Andovciach po rekonštrukcii posvätil biskup Judák

Filiálny kostol sv. Rozálie v Andovciach, ktorý patrí do farnosti Nové Zámky sa po rekonštrukcii…

22 hodín ago

V Kremnických Baniach sa konala púť k svätému Jozefovi, robotníkovi

V Kremnických Baniach sa konala tradičná púť k svätému Jozefovi, robotníkovi. Zúčastnili sa na nej…

22 hodín ago