Categories: DecemberSynaxár

23. december – Desiati svätí mučeníci z Kréty. Svätý apoštolom rovný Naum Ochridský, žiak sv. Cyrila a Metoda.

Desiati mučeníkci z Kréty

Svätý Teodulus, Saturninus, Euporus, Gelázius, Eunicianus, Zótik, Kleomenes, Agatopus, Bazilides a Evarest – to sú mená desiatich mučeníkov z Kréty. Rovnako ako cisár, za ktorého vlády trpeli, aj prefekt mesta sa volal Décius. Ten ich niekoľko dní väznil, odopieral im stravu a vystavoval ich výsmechu stráže. Keď ani potom neobetovali Jupiterovi, po krutom mučení ich popravili. Zomreli v roku 354. O 100 rokov neskôr preniesli ich pozostatky do Konštantínopolu. Prenesenie ich pozostakov aj do Ríma nie je historický overené.

Svätý apoštolom rovný Naum Ochridský, žiak sv. Cyrila a Metoda

Jeho meno má hebrejský pôvod a znamená „Boh povzbudil“. Spoločne so svätým Klimentom sa Naum radí medzi prvých slovanských svätcov. V Macedónsku sa stal zakladateľom tamojšej cirkvi. Naum sa narodil okolo roku 835 pravdepodobne v Solúne. Ako jeden zo žiakov solúnskych bratov sa podieľal na vytvorení písomnej podoby staroslovienčiny. Spolu so svätým Klimentom patril k mníchom, ktorý Metoda podporovali pri jeho misii na Veľkej Morave. Po tom, čo sa v roku 874 knieža Koceľ politicky odklonil od Konštantínopolu a hľadal kontakty so západom, dostávali sa Metodovi žiaci do konfliktu s latinsky hovoriacim klérom. Po Metodovej smrti v roku 885 ich vyhnali a útočisko našli v Bulharskej ríši u cára Borisa I. Ku koncu 9. storočia, vyslaný bulharským panovníkom, pôsobil Naum spolu s Klimentom v ochridskej oblasti. Okrem staviteľskej činnosti, chrámov a kláštorov, sa obaja venovali vzdelávaniu slovanského kléru a z Ochridu urobili cirkevné a kultúrne centrum. V ňom sa zrodila veľká časť starobulharskej literatúry. Svätý apoštolom rovný Naum zomrel 23. decembra 910 v Ochride. Pochovali ho v dnes po ňom pomenovanom kláštore v Macedónsku, ktorý založil v roku 895.

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa LThK, BBKL, wikipedia.org spracoval Ján Sabol

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

Aktuálne oznamy k 28. aprílu 2024

Budúcu nedeľu 5. mája bude pri všetkých sv. liturgiách naša farská zbierka. Svoj milodar môžete…

2 hodiny ago

Cyklotúra 2024

Milí mladí priatelia, chceli by sme vás všetkých srdečne pozvať na...Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aetos.sk/cyklotura-2024/.

7 hodín ago

Odpust Mladých 2024

Milí priatelia, srdečne, špeciálne, s radosťou a tešiac sa Vás pozývame...Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aetos.sk/odpust-mladych-2024/.

7 hodín ago

V. nedeľa – o Samaritánke

Rozhovor Ježiša Krista so samaritánskou ženou pri studni, je skvelým príkladom ako si počínať pri…

10 hodín ago

Dvakrát do mesiaca prichádzajú na modlitby, aby pre rodiny vyprosili milosti

Muži z Hruštína cítia zodpovednosť za svoje manželky a deti, ktoré sa snažia privádzať k…

24 hodín ago

Na modlitbové stretnutie Streda prišli zakladatelia semináru Otcovo Srdce

Spoločenstvo Martindom v Bratislave pravidelne organizuje modlitbové stretnutie s názvom Streda. Tentokrát ho slovom prišli…

24 hodín ago