06. september – Spomienka na zázrak, ktorý vykonal veľvojvodca Michal v Kolosách, čiže v Chónach. Svätý mučeník Eudoxios a spoločníci.

Spomienka na zázrak, ktorý vykonal archanjel Michal v Kolosách, čiže v Chónach

Podľa legendami opradeného životopisu sa pri Kolosách v Chonách, čo v preklade znamená “vodný vír”, nachádzal chrám zasvätený archanjelovi Michalovi. O chrám s liečivým prameňom sa staral Archippos. Toho archanjel Michal zachránil, keď sa pohania pokúsili toto miesto zaplaviť. Legenda ďalej hovorí, že Michal rozdelil horu, a tak presmeroval valiacu sa vodu. Námet dnešného sviatku sa stal obľúbeným aj v ikonografii. Najstaršie vyobrazenia sa datujú do 6. storočia.

Svätý mučeník Eudoxios a spoločníci v utrpení

Jeho meno má grécky pôvod a znamená „dobrej povesti“. Ako píše životopisná legenda Eudoxios bol ministrom na dvore cisára Diokleciána. Svojho úradu sa musel zriecť, pretože bol kresťanom. V arménskom meste Melitény ho udal jeden roľník. Zbožný Eudoxios sa vybral v preoblečení naproti vojakom, ešte pred ich príchodom, a pýtal sa na dôvod ich príchodu. Potom ich zaviedol do svojho domu a pripravil im chutné jedlo. Posilnení vojaci sa potom dozvedeli, že ich hostil Eudoxios, ktorého mali zatknúť. Tak sa dnešný svätec rozlúčil s manželkou Bazilissou a šiel k roľníkovi. Keď Eudoxios odmietol obetovať Jupiterovi, postavil pohan pred verejný súd zhromaždený ľud a vojakov. Každý, kto by neposlúchol cisárov rozkaz, sa mal vzdať zbrane a cisárskeho oblečenia. Tak svoje šaty odhodil nielen Eudoxios, ale s ním aj ďalších 1104 vojakov. Vojakov nechal rímsky senát popraviť a Eudoxia po krutom mučení spolu s jeho priateľom v Kristovi Zenom sťať. O týždeň zomrel pod mečom aj svätý Makarios. Svätý mučeník Eudoxios a spoločníci zomreli za Krista v roku 312. O úcte aj na západe svedčí Rímske martyrológium, ktoré dnešných mučeníkov spomína 5. septembra.

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa LThK, www.glaubenszeugen.de , VHL spracoval Ján Sabol

Back to top button