Bratislava - Vajnory

Vajnorský podcast – 20 rokov Slovenska v Severoatlantickej aliancii

Vajnorský podcast – 20 rokov Slovenska v Severoatlantickej aliancii

Martin Maťko


Na konci marca sme si pripomenuli už 20. výročie od vstupu Slovenska do NATO. Ide o historickú udalosť, ktorá má obrovský vplyv na našu bezpečnosť. So Severoatlantickou alianciou je úzko spätá aj naša mestská časť. V kasárňach vo Vajnoroch sídli posádka styčného tímu pre integráciu síl Severoatlantickej aliancie na Slovensku (NFIU).

Image removed.

Preto sme v ďalšom pokračovaní Vajnorského podcastu v štúdiu privítali veliteľa posádky NFIU v Bratislave – Vajnoroch plukovníka Mariána Kurillu.

Úlohou slovenskej jednotky NFIU je podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese, asistencia pri výcviku a spoločných cvičeniach a prípadné zabezpečenie a koordinácia prijatia spojeneckých síl v danom regióne. Koncept NATO Force Integration Unit prišiel po anexii Krymu. Zapojilo sa doň osem krajín. Ide o štáty, ktoré priamo susedia s Ruskou federáciou a prípadne s Bieloruskom. Teda s tými, ktorí priamo pre nás vytvárajú hrozbu. Alebo potom sú to štáty, ktoré majú spoločnú hranicu s Ukrajinou.

“Minulosť, ale najmä súčasnosť potvrdila, že vstup Slovenska do NATO bolo výnimočné rozhodnutie, ktoré malo mimoriadne dôležitý vplyv na celú slovenskú spoločnosť a hlavne na otázku jej vlastnej bezpečnosti a obrany. Severoatlantická aliancia je spolu s Ozbrojenými silami SR hlavným garantom bezpečnosti Slovenska. NATO je jediná obranná štruktúra, ktorá je nielen schopná, ale aj pripravená poskytnúť Slovenskej republike garanciu takej  úrovne bezpečnosti, akú by sme my ako samostatná krajina nikdy neboli schopní dosiahnuť. Členstvo v NATO je jedným zo základných pilierov bezpečnosti Slovenskej republiky a jednoznačne vyjadruje naše civilizačné, hodnotové a geopolitické uktovenie”, povedal vo Vajnorskom podcaste k 20. výročie vstupu Slovenska do NATO veliteľ posádky styčného tímu pre integráciu síl Severoatlantickej aliancie na Slovensku (NFIU) Marián Kurilla.

Celý podcast si môžete vypočuť TU.

Feature Image
Obrázok
vajnorský podcast

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.vajnory.sk/news/vajnorsky-podcast-20-rokov-slovenska-v-severoatlantickej-aliancii.

Back to top button