Spravodajstvo

Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje

Americký dolár dnes oslabuje ku košu popredných svetových mien. Reaguje tak na vyjadrenia viacerých vrcholných predstaviteľov centrálnej banky USA (Fed), vrátane jej šéfa Jeroma Powella, k ďalšiemu vývoju úrokových sadzieb.

Okolo 17:45 nášho času dolárový index, ktorý sleduje výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, klesal o 0,1 percenta na 106,17 bodu. Euro voči doláru posilňovalo o 0,2 percenta na 1,0647 dolára. Dolár k jenu mierne klesal o 0,02 percenta na 154,62 JPY. Euro voči jenu rástlo o 0,3 percenta na 164,56 JPY.

Predstavitelia Fedu zopakovali, že cyklus znižovania úrokových sadzieb je pozastavený dovtedy, kým budú k dispozícii nové ekonomické údaje. Zatiaľ tak neposkytli nové pokyny k tomu, kedy by sa mohli úrokové sadzby znížiť. Namiesto toho uviedli, že menová politika musí byť reštriktívne dlhšiu dobu.

Nedávne štatistické údaje ukázali, že americká ekonomika je silnejšia, ako sa očakávalo. Inflácia bola naopak minulý mesiac vyššia ako sa čakalo. Trh preto znížil počet tohtoročných očakávaných znížení úrokových sadzieb Fedom o štvrť percentuálneho bodu na menej ako dve. Prvé sa má uskutočniť v septembri.

Predstavitelia Európskej centrálnej banky naopak potvrdzujú, že by úrokové sadzby v eurozóne mohli klesnúť už v júni.

Niektorí analytici ale uvádzajú, že sú stále optimistickí pokiaľ ide o výhľad dolára. Dôvodom sú riziká eskalácie konfliktu na Blízkom východe, ktoré zvyšujú atraktivitu dolára ako bezpečnej investície.

Japonský len sa voči doláru stále drží tesne pod 154,79 za dolár. čo je najslabšia úroveň za 34 rokov. Obchodníci sa obávajú, že by japonská centrálna banka mohla zasiahnuť na podporu japonskej meny, ak sa len dostane na úroveň 155 za dolár, aj keď pravdepodobnosť intervencie sa podľa nich znižuje.

Japonsko naposledy intervenovalo na menovom trhu v roku 2022, keď na jeho obranu vynaložilo odhadom 60 miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144884-americky-dolar-v-reakcii-na-vyjadrenia-predstavitelov-fedu-oslabuje.

Back to top button