Spravodajstvo

Izraelská armáda pri útoku v Libanone zabila jedného z veliteľov Hizballáhu

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Iránom podporované hnutie v reakcii na izraelský dronový útok vyslalo smerom k izraelskej vojenskej základni pri severoizraelskej obci Bejt Hillel niekoľko dronov s výbušninou.

Izraelská armáda svoju obeť identifikovala ako Ismáíla Júsufa Baza, ktorého hodnosť je ekvivalentná veliteľovi brigády.

Baz údajne pôsobil vo vedení vojenského krídla Hizballáhu a v poslednom čase bol veliteľom v pobrežnej oblasti, pričom sa “podieľal na postupoch a plánovaní odpaľovania rakiet a protitankových striel z pobrežnej oblasti v Libanone smerom na Izrael, doplnil denník The Times of Israel.

image

Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu

Útok Hizballáhu na izraelskom území si vyžiadal troch ranených. Izraelská armáda preveruje, pre čo sa počas tohto útoku v izraelskom pohraničí nerozozvučali varovné sirény.

Hizballáh sídliaci v Libanone sa od začiatku vojny Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas púšťa do cezhraničných prestreliek s izraelskými jednotkami v libanonsko-izraelskom pohraničí, pripomenula britská spravodajská televízia Sky News.

Dodala, že v oblasti Blízkeho východu Irán v rôznej miere podporuje, financuje a školí niekoľko svojich spojeneckých militantných formácií. Okrem Hamasu v palestínskom Pásme Gazy sú to aj húsíjskí povstalci v Jemene, Hizballáh v Libanone a mnoho ďalších frakcií so sídlom v Sýrii a Iraku.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144692-izraelska-armada-pri-utoku-v-libanone-zabila-jedneho-z-velitelov-hizballahu.

Back to top button