Spravodajstvo

Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia

41-ročný Albánec Mustaf Cunaj zorganizoval pred dvoma rokmi najmenej 31 nelegálnych plavieb cez Lamanšský prieliv. Londýnsky súd ho za to dnes poslal na deväť rokov do väzenia. Informovala o tom britská polícia.

Cunaj na prelome leta a jesene 2022 nakupoval nafukovacie člny, záchranné vesty a písal si stovky textových správ so záujemcami o cesty z Francúzska do Anglicka. Muž si hovoril John Brown a žil v Tolworthe na juhozápade Londýna.

Jeho služieb využívali aj ženy s deťmi, za pomoc s nelegálnou cestou cez prieplav si účtoval tisíce libier. Polícia zistila, že za plavbu pre matku s päťročným a deväťročným dieťaťom požadoval 8000 libier, neskôr zľavil na 7500 libier.

Polícia Cunaja prvýkrát zadržala už v októbri 2022, neskôr ho prepustila a vyšetrovala na slobode. Druhýkrát ho zadržali v septembri 2023 a obvinili ho z pašovania ľudí.

Verdikt súdu prichádza v čase, keď sa britská vláda snaží zo všetkých síl zastaviť nelegálnu migráciu. Jednou z ciest, ako migrantov odraziť od cesty do Británie, je aj uzavretie dohody so Rwandou o deportácii nelegálnych prisťahovalcov do tejto africkej krajiny. Britská snemovňa príslušný zákon schválila v noci na dnes.

lsa nob

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145815-albanec-dostal-na-sude-v-londyne-za-pasovanie-ludi-devaet-rokov-vaezenia.

Back to top button