Spravodajstvo

Britská vyšetrovacia komisia ďalej preveruje činnosť britských vojakov v Afganistane

Britský ministerský námestník pre vojnových veteránov Johnny Mercer dostal od vyšetrovacej komisie desať dní na uvedenie mien svojich zdrojov, podľa ktorých sa britskí vojaci v Afganistane v rokoch 2010 až 2013 dopustili vojnových zločinov. Ak mená odmietne oznámiť, hrozí mu pokuta aj väzenie, píše denník The Guardian.

Mercer vo februári počas verejného vypočutia uviedol, že podľa jeho názoru sa príslušníci britských špeciálnych jednotiek SAS v rokoch 2010 až 2013 podieľali na desiatkach vrážd afganských civilistov.

Opakovane však odmietol oznámiť mená “niekoľkých dôstojníkov”, ktorí mu podľa jeho tvrdení o obvineniach z vrážd a ich krytí povedali v čase, keď bol poslancom.

Na čele vyšetrovacej komisie o pôsobení Britov v Afganistane je sudca Charles Haddon-Cave. Mercer zatiaľ nepovedal, či výzve na zverejnenie mien vyhovie. Mercer má mená whistleblowerov, teda ľudí upozorňujúcich na protiprávne konanie, odovzdať do 5. apríla.

Bývalý náčelník generálneho štábu Richard Dannatt v utorok uviedol, že Mercer sa pokúša získať súhlas dotknutých so zverejnením ich mien. Sudca trvá na tom, že mená zostanú známe len členom vyšetrovacej komisie a bude s nimi nakladané veľmi opatrne.

Vyšetrovanie sa týka obdobia od polovice roka 2010 do polovice roku 2013, keď britské špeciálne jednotky počas náletov v Afganistane údajne zabili dve afganské rodiny – osem ľudí vrátane troch detí. 

Reportáž stanice BBC odvysielaná v roku 2022 pojednávala o 54 prípadoch ľudí zastrelených v Afganistane za podozrivých okolností jednotkami SAS a o krytí týchto činov nadriadenými.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96138591-britska-vysetrovacia-komisia-dalej-preveruje-cinnost-britskych-vojakov-v-afganistane.

Back to top button