Oznamy

Veľká noc: Slušne a bezpečne vo vlakoch ZSSK

  • Pred a po sviatkoch cestuje vlakmi ZSSK o 20 % viac ľudí
  • ZSSK pripomína cestujúcim, aby cestovali #slusnevlakom a vyhli sa tak incidentom
  • Vo vybraných spojeniach ZSSK zvyšuje bezpečnosť vďaka zamestnancom SBS a kamerám

 

BRATISLAVA – Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) záleží na bezpečnej a príjemnej preprave všetkých cestujúcich. Pred sviatkami Veľkej noci, keď osobnú železničnú prepravu využije na celom Slovensku o 20 % cestujúcich viac ako v bežných obdobiach, pripomína pravidlá kampane #slusnevlakom. K zvýšeniu komfortu cestovania stačí dodržiavať jednoduché zásady pre príjemné cestovanie všetkých:

  • Ohľaduplnosť: Cestujme zodpovedne – Buďme pozorní, chráňme seba i zdravie ostatných. Správajme sa ohľaduplne a miesta vyhradené pre seniorov či rodiny s deťmi uvoľnime bez vyzvania.
  • Neriskujte pokutu: Necestujme bez lístka, môžete si ho kúpiť pred nástupom priamo cez mobil, alebo priamo v mobilnej aplikácii Ideme Vlakom pohodlne a rýchlo, 24 hodín denne, 7 dní v týždni.
  • Čistota: Nevykladajme si nohy ani batožinu na sedadlá.
  • Poriadok: Pozor na odrobinky, odpadky a žuvačky. Sú na to určené koše.
  • Pach: Neobťažujme aromatickým jedlom.
  • Hluk: Telefonujme, sledujme videá, počúvajme hudbu diskrétne.
  • Vandalizmus: Nepoškodzujme vlaky.
  • Toalety: Udržujme čistotu na WC.
  • Bezpečnosť: Nebuďme ľahostajní voči tomu, čo sa deje okolo nás, neváhajme kontaktovať vlakvedúceho, prípadne telefonujme priamo políciu na číslo 112.
  • Straty a nálezy: Dávajme si pozor na veci, v prípade ak si ich vo vlaku zabudnete, obráťte sa Kontaktné centrum ZSSK.

 

Pri medziročnom porovnaní ZSSK eviduje pokles počtu incidentov vo vlakoch o necelých 4,8 %, avšak pri zvýšenom počte prepravených. V roku 2023 pri prepravení 71,7 milióna cestujúcich ich bolo 1 119. Zatiaľ čo v roku 2022, pri 67,2 milióna cestujúcich ZSSK registruje 1 172 incidentov. Na vyšší počet „sviatočných“ cestujúcich ZSSK reaguje posilnenou dopravou o 27 vlakov a zvýšením kapacity 20 InterCity vlakov o 28 vozňov. Obsadenosť všetkých najvyťaženejších už aj posilnených vlakov počas sviatkov je aktuálne už 82 %. Na incidenty sú najrizikovejšie práve sviatočné obdobia, a to nielen pre zvýšený počet cestujúcich, ale aj častejšie cestovanie pod vplyvom alkoholu.

V snahe eliminovať riziká a zaistiť bezpečnosť cestujúcich ZSSK zvýši monitoring vlakov svojimi kontrolórmi prepravy. ZSSK zvyšuje bezpečnosť vo vlakoch aj spoluprácou s Policajným zborom Slovenskej republiky, SBS či kamerami. Príslušníci SBS sprevádzajú vlakový personál ZSSK vo vybraných denných aj nočných vlakoch.

Pri akomkoľvek incidente dopravca vyzýva cestujúcich, aby sa neváhali obrátiť na vlakový personál, ktorý je pripravený na riešenie a zvládnutie mimoriadnych situácií či stretov s konfliktnými cestujúcimi, prípadne priamo na linku polície 158 či infolinku ZSSK 18 188.

ZSSK praje všetkým cestujúcim príjemné a bezpečné veľkonočné sviatky.

Kompletný zoznam posilových vlakov a IC vlakov s extra kapacitou nájdu na webe ZSSK v aktualitách.

 


ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK realizuje priemerne 1 723 vlakov denne, z toho 8 IC vlakov, 273 ostatných diaľkových vlakov a 1 442 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 705 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2 840 kilometroch tratí na Slovensku.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.zssk.sk/aktuality/velka-noc-slusne-a-bezpecne-vo-vlakoch-zssk/.

Back to top button