Spravodajstvo

Košice ožijú 30. ročníkom osláv Dňa mesta. Pozrite sa, čo vás čaká

Tradične je toto podujatie bezplatné a dostupné pre všetky vekové kategórie s rôznorodými záujmami. Návštevníci sa môžu tešiť na širokú ponuku kultúrnych, spoločenských a športových akcií. Ako účinkujúci vystúpia viaceré hudobné a folklórne súbory a taktiež žiaci či pedagógovia umeleckých škôl v meste.

Počas otvorenia bude prezentovaná hlavne dokončená Spievajúca fontána pri Národnom divadle. Jej prezentáciu obohatí aj výstava s názvom Spievajúca fontána v obrazoch, ktorá prevedie návštevníkov od jej histórie po súčasnosť.

Košice si zároveň pripomenú aj životné jubileum bývalého primátora a exprezidenta Rudolfa Schustera. Ten oslávil v januári tohto roka 90 rokov. V rámci tejto príležitosti mesto pripraví 90 metrov dlhý makovník. Bol to práve Rudolf Schuster, ktorý pred 30 rokmi založil tradíciu osláv Dňa mesta Košice.

Program osláv dňa mesta Košice:

27. apríl 2024 – sobota

Úvodný deň odštartuje detskou železnicou o 9:15 hod. Účastníci budú mať možnosť vyskúšať prvé jazdy historickými vlakmi na úzkorozchodnej trati s ikonickou najstaršou parnou lokomotívou U36 003 – Katka, ktorá tento rok oslavuje 140. narodeniny. Rovnako sa môžu tešiť na vietor vo vlasoch, ktorý môžu pocítiť počas jazdy na cyklodrezinovom ovále na Alpinke a neminie ich ani novinka. Tou bude vznikajúca expozícia banskej železničnej techniky na konečnej stanici na Alpinke.

Nasledovať bude spievajúca fontána v obrazoch o 18:30 hod. Počas výstavy budú mať návštevníci možnosť dozvedieť sa niečo o  histórii vzniku ale i o súčasnosti Spievajúcej fontány, ktorá prešla generálnou rekonštrukciou a počas týchto dní sa vríti do sŕdc Košičanov.

O 19:00 hod. prebehne na Hlavnej ulici slávnostné uvedenie Spievajúcej fontány do života v novom šate, pričom predstavené budú jej všetky novinky sprevádzané krásnym hudobným a tanečným programom. Účinkovať v ňom budú napríklad Musica Iuvenalis, Igor Dohovič, balet Národného divadla Košice či moderátor Richard Herrgott. Podujatia sa zúčastní bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster.

28. apríl 2024 – nedeľa

Ďalší deň prebehne o 13:00 hod. slávnostné otvorenie riadnej prevádzky veže Hradová s voľným vstupom. Súčasťou budú aktivity lesnej pedagogiky pre mládež, spojené so zážitkovým vzdelávaním.

29. apríl 2024 – pondelok

Nový týždeň otvorí podujatie Košice (DJ´s) On Air o 17:00 hod. na Hlavnej ulici pri Spievajúcej fontáne. Na pódiu sa predstavia DJ-i A-Z Best, Dj Pepo, Marcus G & Carlos a Incognito DJ feat. Kiss My Ex, pričom budú mixovať tie najväčšie svetové hity, v kombinácii s domácimi hudobnými a tanečnými vystúpeniami.

Následne o 20:00 hod. prebehne celou Hlavnou ulicou od Dolnej brány po koniec pešej zóny veľký sprievod originálnych svetiel, svietiacich lámp, balónov a lampiónov, obohatený o jedinečné zastávky, plné tanca a spevu. Pridať sa do výnimočného sprievodu môžu všetci so svojím svetielkom, pričom zraz všetkých účastníkov či zvedavcov je o 19:30 hod. na Dolnej bráne.

30. apríl 2024 – utorok

Štvrtý deň sa začína Trhom tradičných remesiel o 09:00 hod. na Hlavnej Ulici pri Dolnej bráne. V rámci trhu budú prezentované tradičné slovenské remeslá a ich výrobky. Zároveň by mal byť trh v prípade priaznivého počasia otvorený denne do 8. mája 2024.

Nasledovať bude udalosť Košický makovník, ktorá začne o 15:00 hod. na na námestí pri Urbanovej veži. Už sme ho spomínali v úvode, keďže ide o jedno z najúspešnejších podujatí dávnych ročníkov osláv Dňa mesta Košice. Na hostine sa bude podávať 90 metrov dlhý tradičný slovenský makovník.

Ďalej sa uskutoční Stavanie mája o 16:00 hod., spojené s originálnym folklórnym sprievodom od Dolnej brány k Immaculate a späť. V tomto programe budú účinkovať mnohé súbory z regiónu.

Po stavaní mája sa môžu návštevníci o 17:00 hod. pri Dolnej bráne tešiť na folklórne gala detských, mládežníckych a dospelých súborov, tanečných a speváckych sólistov a speváckych skupín z Košíc a okolia plné tanca a spevu s názvom Ej máje, máje.

V rovnakom čase, teda o 17:00 hod. prebehne v Galérii bašta na ulici Hrnčiarska vernisáž výstavy pravdivých príbehov záchrany židovských rodín v Európe, ktorá nesie názov Medzi životom a smrťou. Vstup bude voľný pre všetkých.

Pokračovanie programu nájdete na ďalšej strane.

Príspevok Košice ožijú 30. ročníkom osláv Dňa mesta. Pozrite sa, čo vás čaká je zobrazený ako prvý na KOŠICE:DNES.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kosicednes.sk/spravy/kosice-oziju-30-rocnikom-oslav-dna-mesta-pozrite-sa-co-vas-caka/.

Back to top button