Spravodajstvo

Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o novom návrhu na prímerie v Gaze odložili na pondelok

Hlasovanie v Bezpečnostnej rade (BR) OSN o novom návrhu rezolúcie vyzývajúcej na okamžité prímerie v Pásme Gazy – pôvodne naplánované na sobotu – bolo odložené na pondelok. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia diplomacie.

Rusko a Čína, dvaja stáli členovia BR OSN, v piatok vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN predloženú Spojenými štátmi. Tá obsahovala nevyhnutnosť okamžitého prímeria vo vojne v Pásme Gazy a odsudzovala útok militantného hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho októbra.

USA v predchádzajúcich hlasovaniach vetovali návrhy, ktoré žiadali okamžité prímerie, pripomína agentúra Reuters.

Americký návrh v piatok vetovalo aj Alžírsko, Niektoré členské krajiny BR OSN ho označili za nejednoznačný, píše OSN na svojej oficiálnej webovej stránke.

O novom znení rezolúcie sa malo hlasovať v sobotu o 10.00 h miestneho času (15.00 h SEČ). Hlasovanie bolo odložené, aby sa vytvoril priestor na ďalšie diskusie o návrhu, uviedli diplomatické zdroje.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96137801-hlasovanie-bezpecnostnej-rady-osn-o-novom-navrhu-na-primerie-v-gaze-odlozili-na-pondelok.

Back to top button