Mesto Košice - časť Staré mesto

Sobotňajší ultramaratón Košice – Miskolc si zabehne rekordný počet účastníkov

Tradičným výstrelom odštartujú v sobotu o šiestej hodine ráno spred Dolnej brány preteky jednotlivcov a o hodine neskôr aj súťaž štafiet v rámci populárneho Ultramaratónu Košice – Miskolc. Počet prihlásených maratóncov prekonal všetky predchádzajúce roky, keď sa ich na štart postaví vyše 600. Na slovenskej strane stúpol z minuloročných 80 na tohtoročných viac ako 180. Rovnako veľký záujem bol aj na maďarskej strane, kde sa prihlásilo 420 športovcov. Tohtoročnou novinkou bude aj 22 oficiálnych cyklistických sprievodcov.

Trasa VI. ročníka Ultramaratónu Košice – Miskolc povedie pozdĺž rieky Hornád a zahŕňa obce: Krásna, Nižná Myšľa, Kéked, Gönc, Vizsoly, Abaújszántó, Hernádkércs, Szikszó, Sajóvámos, Szirmabesenyő. Zúčastniť sa Ultramaratónu môžu jednotlivci, dvojice, 5-členné a 10-členné štafety. Bežci v kategóriách jednotlivcov a dvojíc majú na absolvovanie pretekov 15 hodín, štafety o hodinu menej.

V štartovom poli pretekov s dĺžkou 116,3 km nebude chýbať víťaz mužskej kategórie z roku 2019 János Bogár. Ultramaratónec z maďarskej obce Fancsal pri Encsi sa môže pochváliť aj európskym titulom na 100 km. Vyhral aj aténsko-sparťanský Sparthatlon a šesťkrát triumfoval v supermaratóne Viedeň – Budapešť. Zo známejších slovenských vytrvalcov to bude Ivanu Butoracovú z klubu MTC Vyšná Šebastová. Tá sa popri slovenskom rekorde v behu na 50 km môže pochváliť i viacerými výbornými výsledkami z ultrabehov doma i v zahraničí.

Pretekať budú aj štafety z partnerských miest Košice, Katovice, Miskolc a Ostrava

Preteky sú súčasťou súťaží krajín V4, keďže štyri partnerské mestá Košice, Katovice, Miskolc a Ostrava sa na podujatí zúčastnili aj v minulom roku s mestskou štafetou. Rovnako tak to bude aj v sobotu. Popri nich budú súťažiť aj štafety z viacerých slovenských a maďarských miest, obcí alebo spoločností. Podľa pravidiel pretekov aj tento rok bude zostavený 10-členný “Dream Team”, ktorý vytvoria najrýchlejší bežci na každom štafetovom bode.

Ultramaratón sa z iniciatívy Maratónskych klubov oboch našich partnerských miest prvýkrát uskutočnil v roku 1999. V obnovenej premiére v roku 2019 i v ďalších ročníkoch sa organizátori mohli oprieť aj o výrazné garancie a podporu oboch partnerských miest, ktoré popri rozvoji takýchto športových aktivít spolupracujú i v mnohých ďalších oblastiach.

Organizátori z Maratónskeho klubu Miskolc sú hrdí na to, že ich partnerom je už štvrtý rok po sebe aj Maratónsky klub Košice ako organizátorom jubilejného 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. S tým súvisí aj prebiehajúca výstava vo vestibule kancelárie primátora mesta Miskolc, ktorá návštevníkom priblíži históriu a súčasnosť tohto najstaršieho maratónu v Európe a druhého najstaršieho na svete.

Na pódiu a vo foyer centra pretekov sa na námestí Szent István tér v Miskolci uskutočnia rôzne kultúrne a športové podujatia pre prítomných divákov. Očakávaný príchod prvých pretekárov by mal byť okolo 15.00 hod. Slávnostný ceremoniál začne o 19.00 hod., časový limit pre dobehnutie pretekárov je stanovený najneskôr do 21.00 hod.

Hlavnými patrónmi tohto podujatia, ktoré podporuje maďarsko-slovenské športové priateľstvá, sú generálna konzulka Maďarska v Košiciach Ágota Hetey, košický primátor Jaroslav Polaček a primátor mesta Miskolc Pál Veres. 

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.kosice.sk/clanok/sobotnajsi-ultramaraton-kosice-miskolc-si-zabehne-rekordny-pocet-ucastnikov.

Back to top button