Spravodajstvo

Poľsko zdvojnásobí príspevok do českej muničnej iniciatívy pre Ukrajinu

Poľsko sa rozhodlo zdvojnásobiť svoj príspevok do českej iniciatívy, ktorej cieľom je nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Európskej únie. Podľa agentúry Reuters a rádia RMF 24 to dnes oznámil poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski na tlačovej konferencii v Lotyšsku, kde je na jednodňovej návšteve. Sumu neuviedol.

“Už sme oznámili významnú sumu a v posledných 48 hodinách …bolo rozhodnuté, že bude zdvojnásobená,” uviedol Sikorski na tlačovej konferencii. V Rige podľa RMF 24 rokoval okrem iného so svojím lotyšským náprotivkom Krišjánisom Kariňšom.

Sikorski avizoval poľskú podporu iniciatíve minulý týždeň pri rokovaní šéfov diplomacií Visegrádskej skupiny (V4) v Prahe. Oznámil, že Varšava prispeje finančne a poskytne tiež logistickú podporu pre dopravu granátov na Ukrajinu. Ani vtedy sumu nešpecifikoval.

S návrhom na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu mimo členských štátov únie prišiel český premiér Petr Fiala na mimoriadnom samite EÚ na začiatku februára. Prezident Petr Pavel neskôr na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii informoval o možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800-tisíc granátov pre Ukrajincov.

K nákupu sa doteraz pripojila zhruba dvadsiatka krajín od Kanady cez Nemecko, Litvu, Fínsko či Holandsko a Luxembursko až po Island. Minister zahraničných vecí Ján Lipavský minulý týždeň novinárom v Bruseli povedal, že Praha zatiaľ od spojencov získala prostriedky na nákup prvých 300-tisíc kusov; o ďalších 500-tisíc kusov sa rokuje.

Český poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar v polovici marca povedal, že prvé dodávky v rámci takzvanej českej iniciatívy by mali doraziť na Ukrajinu najneskôr v júni.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96138577-polsko-zdvojnasobi-prispevok-do-ceskej-municnej-iniciativy-pre-ukrajinu.

Back to top button