Lesnica

Ľubovnianske múzeum

Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni
pozýva na OTVORENIE LETNEJ TURISTICKEJ SEZÓNY, ktoré sa uskutoční dňa 28. apríla 2024. Pridajte sa k nám a pustite sa do dobrodružstva, ktoré vám otvorí dvere do histórie a krásy nášho hradu.

Sokoliari sv. Bavona zo Štiavnických Baní a SHŠ Páni Spiša predvedú svoje majstrovstvo v sokoliarskom a šermiarskom umení o 11:00, 13:00, 15:30 a 16:30
Nechajte sa unášať duchom minulosti pri slávnostnej svätej omši o 14:00v hradnej kaplnke sv. Michala Archanjela
Obdivujte našu novú výstavu “Zo snov hradného pána, pána kastelána”, ktorá bude sprístupnená o 15:30 Nechýbajú ani remeselníci so svojimi ručne vyrábanými produktmi, aby ste si mohli odniesť kúsok atmosféry našej histórie domov.
 
Pripravte sa na nezabudnuteľný deň plný dobrodružstva, zábavy a objavovania!

Tešíme sa na vašu účasť!

Zo snov hradného pána, pána kastelána

    Dominus castelanus – hradný pán alebo kastelán bol človek, ktorý sa staral o fungovanie hradu. Mal na starosti život na hrade, spravoval hradné financie, dozeral na hradné vojsko a dokonca mal súdnu právomoc.

    Úloha kastelána na hrade Ľubovňa bola najdôležitejšou nevojenskou funkciou.  V období od 13. do 15. storočia ju zastávali významní šľachtici. Spravovali nielen hrad, ale i celé priľahlé územie, tzv. hradné domínium. Ale … Nie je kastelán, ako kastelán. Príďte sa o tom presvedčiť sami 28. apríla 2024 na HRAD ĽUBOVŇA

Srdečne pozývame.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://lesnica.eu/aktuality/kultura/lubovnianske-muzeum/.

Back to top button