Spravodajstvo

Španielska vláda získala trojpercentný podiel v skupine Telefónica

Španielska vláda získala podiel tri percentá v telekomunikačnej skupine Telefónica prostredníctvom štátnej holdingovej spoločnosti SEPI. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie spoločnosti.

Vláda v decembri minulého roka oznámila, že prevezme až 10-percentný podiel v spoločnosti Telefónica, aby kompenzovala vplyv, ktorý v nej získal štátny investor zo Saudskej Arábie.

Štát prevzal podiel v spoločnosti prvýkrát od jej úplnej privatizácie v roku 1997. Španielska vláda považuje skupinu Telefónica za strategicky dôležitú vzhľadom na jej vedúce postavenie v telekomunikačnom sektore, kde plní aj úlohy súvisiace s obranou a bezpečnosťou.

V septembri 2023 spoločnosť Saudi Telecom (STC) oznámila, že zaplatila 2,1 miliardy eur za 9,9-percentný podiel v skupine. Správa pobúrila vládu v Madride, ktorá sa o transakcii dozvedela až na poslednú chvíľu. STC, ktorej väčšinovým vlastníkom je saudskoarabský štátny investičný fond PIF, v tom čase zdôrazňovala, že nemá v úmysle získať kontrolu alebo väčšinový podiel v španielskej telekomunikačnej skupine.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96138298-spanielska-vlada-ziskala-trojpercentny-podiel-v-skupine-telefonica.

Back to top button