Spravodajstvo

Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane

V Záhrebe dnes demonštrovalo vyše tisíc ľudí proti vládnej strane Chorvátske demokratické spoločenstvo. Viní ju z korupcie. Akciu zvolala pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 17. apríla ľavicová opozícia, napísala agentúra AFP.

Okrem metropoly sa protivládne a protikorupčné protesty uskutočnili ešte v štyroch veľkých chorvátskych mestách. Spájal ich slogan “Už toho bolo dosť! “.

Demonštráciu zorganizovala ľavicová ekologická strana Môžeme (Možemo!) a koalícia šiestich strán vedená hlavnou opozičnou Sociálnodemokratickou stranou. Na podobnej akcii vo februári sa zišlo tiež niekoľko tisíc ľudí.

“Dosť bolo zločincov, dosť bolo HDZ, dosť bolo korupcie,” volal k davu predseda socialistov Pedja Grbin. Sľúbil, že “prácu dokončí vo volebných miestnostiach”.

“Máme dosť korupcie a tyranie (premiéra) Andreja Plenkoviča, ktorý nedovoľuje nezávislým inštitúciám fungovať,” povedala agentúre AFP šesťdesiatštyriročná inžinierka Snježana Kiriničová.

Politickým životom v Chorvátsku otriaslo minulotýždňové oznámenie prezidenta Zorana Milanoviča, že v Záhrebe povedie kandidátnu listinu SDP.

Ústavný súd mu v pondelok zakázal kandidovať, ak zároveň nerezignuje na funkciu hlavy štátu. Milanović však vyhlásil, že neodstúpi, je si istý víťazstvom a že po voľbách nahradí Plenkoviča vo funkcii premiéra vďaka podpore strán, ktoré získajú parlamentnú väčšinu.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96137861-asi-tisicka-ludi-demonstrovala-v-zahrebe-pred-volbami-proti-vladnej-strane.

Back to top button