Spravodajstvo

Český premiér Fiala s americkými senátormi rokoval o Ukrajine a ochrane demokracie

Český premiér Petr Fiala v utorok s americkými senátormi rokoval o podpore Ukrajiny a ochrane demokracie v regióne Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Oznámil to na sociálnej sieti X predseda výboru amerického Senátu pre zahraničné vzťahy Ben Cardin, informuje TASR.

Demokrat Cardin sa Českej republike poďakoval za podporu občianskej spoločnosti a nezávislých médií vrátane pražského centra občianskej spoločnosti (Prague Civil Society Centre) a stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).

Fiala v utorok absolvoval rokovania v americkom Kongrese, stretol sa so šéfom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom a vystúpil v konzervatívnom think thanku Hudsonov inštitút, kde vysvetľoval podstatu českej iniciatívy na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu.

V pondelok ho v Bielom dome prijal americký prezident Joe Biden. Fiala tiež navštívil centrálu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Pozvanie do Bieleho domu vníma ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144724-cesky-premier-fiala-s-americkymi-senatormi-rokoval-o-ukrajine-a-ochrane-demokracie.

Back to top button