Politika

Vláda stavia novú nemocnicu v Prešove, no o národnej nemocnici na Rászochách stále nerozhodla 

KDH víta výstavbu novej nemocnice v Prešove, ktorú dnes na rokovaní schválila vláda. Hnutie však nerozumie, prečo nemocnicu bude stavať ministerstvo obrany a nie rezort zdravotníctva, ktorý tak stratí dosah na koncovú nemocnicu v Prešovskom kraji. Kresťanskí demokrati sa zároveň pýtajú, či ide o zlyhania ministerky Dolinkovej, keď ide stavať novú nemocnicu rezort obrany a nie ministerstvo zdravotníctva. Navyše o budúcnosti národnej nemocnice na Rázsochách sa stále nerozhodlo, hoci tak mala ministerka Dolinková urobiť do konca marca.  

,,Ak by malo ministerstvo obrany zdroje z NATO, tak by sme rozumeli zámeru vlády, že výstavbu bude mať v gescii rezort obrany. Cieľom novej nemocnice má však byť zdravotná starostlivosť pre 10 percent vojakov a zvyšných 90 percent bude pre všetkých pacientov. Je to veľký nepomer a rezort zdravotníctva tak stratí dosah na koncovú nemocnicu v Prešovskom kraji,“ vysvetľuje poslanec KDH František MAJERSKÝ.

Poslankyňa KDH Andrea Turčanová upozornila, že nemocnica v Prešove je v zlom technickom stave a potrebuje dostatok finančných zdrojov. ,,Nemocnica je navyše aj jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Budeme preto podrobne sledovať ďalšie kroky vlády a to, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť pre takmer pol milióna pacientov, ktorí ročne nemocnicu v Prešove využijú.“ 

KDH už vo februári vyzvalo premiéra Fica, aj ministerku Dolinkovú, aby zvolali okrúhly stôl so všetkými relevantnými politickými stranami a odborníkmi k výstavbe národnej koncovej univerzitnej nemocnice. ,,Doteraz sme nedostali žiadnu odpoveď. Vyzerá to tak, že zdravotníctvo zjavne nie je prioritou tejto vlády. V zdravotníctve je veľa neriešených problémov, nevidíme riešenia krízy v ambulantnom sektore, v ambulantnej pohotovostnej službe, pretrvávajú problémy s optimalizáciou nemocničnej siete, mešká centralizácia riadenia nemocníc a rovnako sú ohrozené investície do nemocníc z Plánu obnovy,“ uzatvára poslanec KDH Peter Stachura. 

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kdh.sk/vlada-stavia-novu-nemocnicu-v-presove-no-o-narodnej-nemocnici-na-raszochach-stale-nerozhodla/.

Back to top button