Spravodajstvo

ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada od vlády dofinancovanie samospráv a zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre ľudí. Na tlačovej konferencii ZMOS vo Zvolene to povedal jeho predseda Jozef Božik.

Dodal, že mestá a obce požadujú riešenie kompenzácií, ktoré sa týkajú výpadkov v súvislosti s podielovými daňami. “Dostalo nás to do stavu, že nevieme z hľadiska bežných výdavkov garantovať plnenie služieb v oblasti kompetencií, ktoré máme robiť v prospech občanov,” objasnil. Uvedomuje si však, že situácia na Slovensku je vážna.

Pozitívom však podľa neho je, že ministerstvo financií akceptovalo požiadavky ZMOS. “Dosiahli sme to, že aspoň na čas, aj keď to nie je systémové opatrenie, sa uvoľnili pravidlá, ktoré sa týkajú rozpočtových pravidiel územnej samosprávy,” spresnil.

Požiadavku ZMOS podľa neho ministerstvo splní v priebehu apríla a najneskôr v máji. Tá sa týka vyplatenia zvyšku kompenzácie, ktorá sa postupne vypláca.

“Je to 236 miliónov eur na tento rok z hľadiska výnosu dane z príjmov právnických osôb. Stále nám však chýba viac ako 500 miliónov eur,” uviedol Božik. Doplnil, že celý rozpočet miest a obcí na Slovensku je 2,7 miliardy eur. Peniaze podľa neho chýbajú napríklad v oblasti dotácií, sociálnej politiky i školstva.

Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, ZMOS sa chce v horizonte niekoľkých rokov vrátiť opäť k pevným bodom pohotovostí pre deti.

“Potrebujeme na to viac personálu a aj inú legislatívu z hľadiska nových lekárov, ktorí budú vychádzať z fakúlt na Slovensku,” poznamenal.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144824-zmos-ziada-dofinancovanie-miest-a-obci-a-dostupnu-zdravotnu-starostlivost.

Back to top button