Spravodajstvo

Švajčiarska ekonomika pravdepodobne mierne vzrástla

Švajčiarskej ekonomike sa v 1. štvrťroku 2024 pravdepodobne darilo o niečo lepšie ako v predchádzajúcich kvartáloch. Uviedla to v stredu Švajčiarska národná banka. Informujeme o tom na základe správy Reuters.

“Mnohé ekonomické ukazovatele naznačujú, že ekonomická aktivita bola v 1. štvrťroku 2024 o niečo dynamickejšia ako v predchádzajúcich kvartáloch,” skonštatovala centrálna banka v správe.

Švajčiarska ekonomika vzrástla v posledných troch mesiacoch roka 2023 medzikvartálne o 0,3 percenta.

Podľa SNB ekonomiku v období január – marec 2024 ťahal najmä sektor služieb, zatiaľ čo výroba naďalej stagnovala.

“Vo výrobnom sektore zostáva hlavným problémom trvalo slabý globálny dopyt, pričom firmy čoraz častejšie uvádzajú ako výzvu aj výmenný kurz švajčiarskeho franku. V cenotvorbe nevidia takmer žiadnu voľnosť, čo znamená, že ich marže sú pod tlakom,” dodala banka.

SNB, ktorá minulý týždeň prvýkrát po deviatich rokoch znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, uviedla, že podnikateľský výhľad sa zlepšuje, pričom firmy v sektore služieb očakávajú pokračovanie silného rastu a výrobné spoločnosti očakávajú zvýšenie tržieb.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96138613-svajciarska-ekonomika-pravdepodobne-mierne-vzrastla.

Back to top button