Spravodajstvo

Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Britský konzervatívny premiér Rishi Sunak oznámil návrh zákona o tabakových a netabakových fajčiarskych výrobkoch (Tobacco and Vapes Bill) minulý rok, jeho cieľom je zakázať predaj tabakových výrobkov ľuďom narodeným po 1. januári 2009.

Úrady hovoria, že ak zákon prejde, vznikne prvá “nefajčiarska generácia”. Momentálne je nelegálne predávať cigarety ľuďom mladším ako 18 rokov. Zákon zakáže legálny predaj tabaku už aj tým deťom, ktoré tento rok oslávia 15. narodeniny. Fungovať bude tak, že veková hranica na zakúpenie cigariet sa každý rok navýši. Nakoniec nebude predaj legálny pre nikoho v populácii.

Zákon zahŕňa aj opatrenia ohľadom používania elektronických cigariet, ktoré sú veľmi populárne medzi mladými ľuďmi. Zakáže predaj lacných jednorazových elektronických cigariet a obmedzí príchute, ktoré môžu obsahovať. Cieľom je zabrániť deťom, aby sa stáli závislými od nikotínu.

Odporcovia zákona, medzi ktorými je aj skupina lobujúca za práva fajčiarov FOREST, tvrdia, že jeho schválenie posilní čierny trh a bude sa k dospelým “správať ako k deťom”. Bývalý premiér Boris Johnson minulý týždeň zákon označil za “úplne šialený”.

Sunak čelí nespokojnosti niektorých libertariánsky zmýšľajúcich členov vlastnej strany, ktorí návrh označujú za “nekonzervatívny”. Aj napriek tomu sa však očakáva, že dolná snemovňa britského parlamentu zákon bez problémov schváli, keďže ho podporuje aj opozičná Labouristická strana.

Zákon je vraj inšpirovaný podobným návrhom, o ktorom sa diskutovalo na Novom Zélande ešte počas úradovania bývalej premiérky Jacindy Ardernovej. Nová vládna koalícia daný návrh začiatkom tohto roka zrušila, udáva agentúra AP.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144662-britski-zakonodarcovia-budu-hlasovat-o-plane-zaviest-prelomovy-zakaz-fajcenia.

Back to top button