Spravodajstvo

Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson, píše agentúra AFP.

Johnson už niekoľko týždňov čelil tlaku, aby dal o tomto balíku v hodnote 95 miliárd dolárov hlasovať. Senát Kongresu USA ho odobril už vo februári, v Snemovni reprezentantov ho odvtedy blokujú republikáni, ktorí tam majú väčšinu mandátov.

Na jeho okamžité prijatie v pondelok počas návštevy českého premiéra Petra Fialu v Bielom dome opätovne naliehal aj americký prezident Joe Biden. V balíku je zahrnutá aj pomoc pre amerických spojencov v Indo-pacifickom regióne.

Johnson v pondelok večer po stretnutí republikánov uviedol, že snemovňa sa bude zaoberať celkovo štyrmi návrhmi zákonov, pričom o každom z týchto opatrení bude hlasovať osobitne. Podľa agentúry AP sa tento balík bude líšiť od toho, ktorý pôvodne schválil Senát, čo znižuje šance na jeho konečné schválenie v Kongrese.

“Vieme, že svet nás sleduje, aby zistil, ako reagujeme. Sledujú, či sa Amerika postaví za svojich spojencov a v našom vlastnom záujme na celom svete. A my to urobíme,” povedal Johnson novinárom.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144512-snemovna-reprezentantov-bude-hlasovat-o-pomoci-pre-ukrajinu-aj-izrael.

Back to top button