Spravodajstvo

Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva

Históriu lesného hospodárstva spoznajú návštevníci v novej expozícii v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Putovnú výstavu z dielne Lesníckeho a drevárskeho múzea so sídlom vo Zvolene pod názvom S dubovou ratolesťou na golieri si tam môžu pozrieť do 13. septembra. Hornonitrianske múzeum o tom informovalo na svojom webe.

“Od osamostatnenia správy lesov spod správy baní ubehlo už poldruha storočia. Pre slovenské lesy to bol historický zlom, ktorý znamenal koniec devastačnej ťažby dreva v prospech iných výrobných odvetví, akými boli baníctvo či hutníctvo, a lesníkom umožnil naplno uplatniť znalosti v starostlivosti o les,” načrtla múzejná pedagogička Zita Radosová.

Uhorské ministerstvo financií vydalo 16. januára 1871 dekrét, ktorým oddelilo lesníctvo od správy baní. “Dejiny potvrdili správnosť tohto kroku a životaschopnosť lesníctva ako samostatného hospodárskeho odvetvia,” skonštatovala Radosová.

Putovná výstava prostredníctvom autentických zbierkových predmetov, listinného a obrazového materiálu podľa nej zoznamuje návštevníka s príčinami osamostatnenia, udalosťami a osobnosťami spojenými s históriou lesného hospodárstva na území Slovenska.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145456-vystava-v-hornonitrianskom-muzeu-predstavuje-historiu-lesneho-hospodarstva.

Back to top button