Zo života

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie?

 

Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka nebezpečný. Zároveň ho však netreba podceňovať. Každý totiž reaguje na jed inak. Jed môže vyvolať opuch v okolí miesta uhryznutia, závraty, nevoľnosti a podobne. Ak by k tomu došlo, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, zachovať maximálny pokoj, nepiť kávu ani alkohol, chladiť miesto uhryznutia nie ľadom, ale len vlhkou látkou. Nie je potrebné podávať žiadne protijedy,“ približuje chovateľ exotických zvierat Tomáš Faron. „Hady sú pre niekoho nudné a strašidelné tvory. Niekto si myslí, že sú slizké, chcú všetkých zožrať, a podobne zábavné veci. Pritom je to úplne inak,“ tvrdí.

 

Ako rozoznať jedovatého hada?

Vretenica sa od ostatných nejedovatých hadov u nás dá odlíšiť podľa zorničiek, ktoré má zvislé ako mačka. Nejedovaté hady ju majú okrúhlu. Ďalším rozlišovacím znakom je podľa Farona tvar hlavy, ktorý má vretenica v tvare písmena V. Dá sa rozlíšiť i podľa kresby na povrchu kože, avšak na ňu sa nedá úplne spoliehať. V našich lesoch vidíme najčastejšie slepúcha, ktorý sa na hada iba podobá. „Slepúch vlastne ani nie je had, ale jašterica so zakrpatenými nohami. Keď ho chytíte za chvost, tak mu odpadne ako ostatným jaštericiam,“ dopĺňa Tomáš Faron.

 

Chov jedovatých živočíchov

Na chov jedovatých hadov treba špeciálne povolenie. A pri nejedovatých je veľmi ťažké povedať čo je alebo čo nie je vhodné pre začiatočníka v prípade, ak by chcel začať s ich chovom. Podľa kežmarského chovateľa sú zaujímavé aj jašterice. Každá má úplne iný druh šupín a vie zaujať laikov už len týmto jedným znakom.

Ondrej Miškovič, foto: archív Tomáša Farona

Back to top button