Spravodajstvo

Pri čínskom útoku vodným delom na filipínsku loď utrpeli zranenia tri osoby

Traja príslušníci filipínskych ozbrojených síl utrpeli zranenia po tom, ako v sobotu loď čínskej pobrežnej stráže v Juhočínskom mori zaútočila vodným delom na filipínsku loď. V nedeľu to vyhlásil filipínsky poradca pre národnú bezpečnosť Eduardo Ano, informuje agentúra AFP.

Filipínska loď Unaizah May 4 viezla zásoby na základňu BRP Sierra Madre. Ide o vyradenú loď pri atole Second Thomas Shoal (Druhá Thomasova plytčina) v Juhočínskom mori.

“Bola to iba obyčajná misia na obmenu personálu a doplnenie proviantu a pozrite sa na reakciu Číňanov,” vyhlásil Ano pred reportérmi podľa prepisu záznamu, ktorý mala AFP k dispozícii.

image

Filipíny obvinili čínsku loď z nebezpečných manévrov v Juhočínskom mori, na vedcov privolala aj vrtuľník

Lode čínskej pobrežnej stráže v sobotu v Juhočínskom mori loď Unaizah May 4 zablokovali a ťažko ju poškodili vodným delom, vyhlásila v sobotu filipínska armáda. Útok trval približne hodinu, poškodená loď spolu so sprievodnou loďou filipínskej pobrežnej stráže, ktorá jej prišla na pomoc, však napriek poškodeniu misiu dokončili.

USA, ktoré majú s Filipínami uzatvorenú zmluvu o vzájomnej obrane, čínsky útok ostro odsúdili. “(Čínske) kroky destabilizujú oblasť a jasne potvrdzujú pohŕdanie medzinárodným právom,” vyhlásil hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Zároveň potvrdil, že Washington dodrží svoje záväzky vyplývajúce zo zmluvy s Manilou.

Čínska pobrežná stráž obhajovala svoje kroky ako zákonnú reguláciu, zadržanie a vypudenie cudzieho plavidla, ktoré sa pokúsilo násilne narušiť čínske vody. Čína si dlhodobo nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora a ignoruje pritom nároky ostatných štátov vznášané na základe medzinárodného práva.

 

 

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96137970-pri-cinskom-utoku-vodnym-delom-na-filipinsku-lod-utrpeli-zranenia-tri-osoby.

Back to top button