Mesto Košice - časť Staré mesto

Košický primátor podpísal v Bratislave dve memorandá o spolupráci

Slovenský olympijský a športový výbor, mesto Košice a Slovenská plavecká federácia budú spolupracovať pri prípravách majstrovstiev Európy do 23 rokov a juniorov, ktoré by mohlo v roku 2025 hostiť Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice (NOCKE). Prezident slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek vo štvrtok (18. 4.) v Bratislave podpísali memorandum o spolupráci pri organizovaní tohto plaveckého podujatia.

Prezident SOŠV Anton Siekel víta prestavbu Mestskej krytej plavárne na moderný plavecký komplex, ktorý bude môcť hostiť medzinárodné športové podujatia: „Teším sa, že na Slovensku vyrastie ďalšie moderné športovisko. Pripojí sa k rodine národných športových centier, ktoré sú pre iné športy. Budeme ďalej pokračovať v podpore týchto projektov, aby sa v nich mohli konať významné športové podujatia.“

„Pôvodne sme mali organizovať len majstrovstvá Európy do 23 rokov, pravdepodobne to však budú aj majstrovstvá Európy juniorov. Spojili sme sily, aby výpravy nemuseli cestovať do mnohých krajín a sústredili sa na jedno podujatie, ktoré tak bude oveľa väčšie,“ povedal pri podpise memoranda Ivan Šulek.

Vďaka Národnému olympijskému centrum plaveckých športov Košice vznikne zo zrekonštruovanej krytej plavárne najmodernejšie plavecké centrum na Slovensku a prvý krytý 10-dráhový olympijský bazén s parametrami na organizáciu medzinárodných plaveckých podujatí.

Príbeh košického maratónu bude súčasťou olympiády v Paríži 

Košický primátor podpísal aj memorandum o spolupráci medzi mestom Košice, SOŠV a Maratónskym klubom, podľa ktorého sa bude košický Medzinárodný maratón mieru propagovať v priestoroch Slovenského domu v Paríži počas blížiacich sa olympijských hier. V historickom kontexte to boli práve Olympijské hry v Paríži v roku 1924, ktoré  inšpirovali Košičana Vojtecha Bukovského, aby v tom istom roku, 3 mesiace po návrate z olympiády, založil v našom mesta Medzinárodný maratón. 

Práve spoločné 100. ročné jubileum Olympiády v Paríži a Košického maratónu spája v tomto roku myšlienkovo a historicky obe podujatia. „Chceme v stopách Vojtecha Bukovského ísť do Paríža a tam prerozprávať príbeh, ako malé mesto v strednej Európe dokázalo udržať maratón pri živote 100 rokov napriek všetkým problémom. Maratón prežil veľkú hospodársku krízu, svetovú vojnu, zmeny režimov. Spoločne pred celým svetom ukážeme, čo Slovensko a Košice dokázali,“ vysvetlil riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Branislav Koniar.

„Obe memorandá znamenajú pre Košice predovšetkým medzinárodnú prestíž. Zároveň nám prinášajú podporu a promo tradičných i nových športových podujatí, ktoré sú pre naše mesto nielen prísľubom športových zážitkov, ale aj motorom rozvoja lokálnej ekonomiky a turistického ruchu,” uviedol primátor Jaroslav Polaček.

 

 

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.kosice.sk/clanok/kosicky-primator-podpisal-v-bratislave-dve-memoranda-o-spolupraci.

Back to top button