Spravodajstvo

Šmyhaľ varoval pred svetovou vojnou a žiada od Kongresu pomoc pre Ukrajinu

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu, informuje stanica BBC.

“Tieto peniaze sme potrebovali včera, nie dnes, nie zajtra,” povedal Šmyhaľ v stredu pre BBC vo Washingtone. Ak Ukrajina nebude chránená, padne a zničený bude aj svetový systém bezpečnosti. “Alebo tu bude množstvo konfliktov, množstvo takýchto vojen, a nakoniec to môže viesť k tretej svetovej vojne,” povedal.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu má v sobotu hlasovať o balíku, ktorý zahŕňa pomoc pre Ukrajinu aj Izrael. Ukrajinský premiér vyjadril presvedčenie, že Kongres pre jeho krajinu pomoc v hodnote 61 miliónov dolárov odobrí.

Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že zákon v prípade schválenia okamžite podpíše s cieľom vyslať svetu odkaz, že USA stoja pri svojich priateľoch.

Ukrajina sa bráni proti ruskej invázii a je závislá od dodávok zbraní z USA a Západu. Pomoc USA má však zdržanie pre obštrukcie v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145007-smyhal-varoval-pred-svetovou-vojnou-a-ziada-od-kongresu-pomoc-pre-ukrajinu.

Back to top button