Oznamy

Tri nočné vlaky ZSSK ovplyvní víkendová zmena času

Myslite na to pri plánovaní svojich ciest

BRATISLAVA – Tri nočné diaľkové vlaky budú ovplyvnené prechodom na letný čas, a preto prídu do cieľovej stanice o hodinu neskôr. Udeje sa tak cez víkend zo soboty 30. marca na nedeľu 31. marca, kedy sa čas posúva o jednu hodinu dopredu, konkrétne z druhej na tretiu hodinu ráno.

Dotknuté vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pôjdu plynule podľa cestovného poriadku. Čas ich jazdy sa nezvýši, aj keď zmena času spôsobí ich oneskorenie. Dopravca preto prosí cestujúcich, aby s uvedeným počítali pri plánovaní svojich ciest.

Dotknuté nočné vlaky:

  • EN 442 SLOVAKIA (*Humenné 19:10 – Praha hl. n. 7:48),
  • R 614 ZEMPLÍN (*Humenné 21:30 – Bratislava hl. st. 5:33),
  • R 615 ZEMPLÍN (Bratislava hl. st. 22:27 – *Humenné 6:50),

 

Na tratiach susedných železníc budú podobne ovplyvnené jazdy nočných vlakov. Vlaky, ktoré vchádzajú na Slovensko po 3:00, pôjdu už podľa letného času.

Letný čas, prvýkrát spomenutý Benjaminom Franklinom v 18. storočí, bol v praxi zavedený v 20. storočí vo Švédsku, Nemecku a Rakúsko-Uhorsku. Na území Česko-Slovenska sa používal s prestávkami v 40. rokoch 20. storočia a každoročne od roku 1979, kedy ho zaviedli kvôli energetickej kríze. Začína sa posledný marcový víkend v noci zo soboty na nedeľu s cieľom usporiť energiu na večerné osvetlenie.

*na trase Michalovce – Humenné a späť je zavedená náhradná autobusová doprava z dôvodu elektrifikácie trate Bánovce nad Ondavou – Humenné

 


ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK realizuje priemerne 1 723 vlakov denne, z toho 8 IC vlakov, 273 ostatných diaľkových vlakov a 1 442 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 705 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2 840 kilometroch tratí na Slovensku.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.zssk.sk/aktuality/tri-nocne-vlaky-zssk-ovplyvni-vikendova-zmena-casu/.

Back to top button