Žiar nad Hronom

Autobusová stanica bude mať konečne čakáreň

Autobusovú stanicu v Žiari nad Hronom niekoľko rokov prevádzkovala spoločnosť SAD Zvolen, od júla minulého roka má stanicu v prenájme mestská spoločnosť Technické služby. Samospráva ešte vlani na jar vypovedala zmluvu pôvodnému nájomcovi, dopravca podľa mesta neinvestoval do modernizácie nástupišťa a stanica už nespĺňala štandardy 21. storočia. Cieľom mesta je vytvoriť zo stanice moderný priestor, ktorý bude cestujúcim poskytovať vyšší komfort ako v súčasnosti.

Zmluvu má mestská eseročka uzatvorenú a schválenú mestským zastupiteľstvom na dobu neurčitú. Príjmy generované z autobusového nástupišťa budú smerovať napríklad aj do infraštruktúry mesta, a to do opravy ciest či chodníkov.

Projektant Matej Babuliak začiatkom októbra 2023 predložil vedeniu mesta štúdiu na pripomienkovanie, na základe čoho vznikla kompletná projektová dokumentácia. „Mne osobne sa páči celý koncept, keďže pribudne množstvo zelene, mobiliáru, ako aj prvky, ktoré ju robia lepšou pre cestujúcich,“ uviedol primátor Žiaru, Peter Antal s tým, že rekonštrukcia nástupišťa bude prebiehať vo viacerých etapách. „Štúdia, ktorú nám architekt predložil, je niečo úplne iné, ako je dnešná podoba nástupišťa. Aj keď jeho veľká časť je stále zachovalá, samozrejme, že ju doplníme modernými technológiami a množstvom zelene,“ skonštatoval ďalej žiarsky primátor.

V súvislosťou s rekonštrukciou nástupišťa sa už niekoľko týždňov realizujú práce na vybudovaní čakárne pre cestujúcich. „Mesto Žiar nad Hronom v roku 2023 zrušilo prenájom centrálnej autobusovej stanice a začali sme ju prevádzkovať sami, cez Technické služby Žiar nad Hronom. Pripravili sme projekt jej rekonštrukcie, ktorú chceme v budúcom roku začať realizovať. Zároveň sme okamžite začali riešiť dlhodobý problém s čakárňou, ktorá tu doposiaľ nebola a so sociálnymi zariadeniami, ktoré veľmi zle fungovali. Rozhodli sme sa prenajať priestory v najbližšom objekte pri stanici, v ktorom začali rekonštrukčné práce. Už o niekoľko týždňov sprístupníme ľuďom novú čakáreň aj s dôstojnými sociálnymi zariadeniami,“ doplnil informácie Peter Antal s tým, že čakáreň bude otvorená do 22.00 hodiny a bude pod dohľadom kamerového systému. Bude si v nej možné kúpiť jednoduché občerstvenie, a zároveň v nej bude informačný systém o príchode autobusov.

„Vybudovanie novej sociálnej budovy, ako súčasť našej autobusovej stanice, nepripadalo do úvahy, keďže tam nie je dosť priestoru na umiestnenie stavby. Verím, že nová čakáreň splní potreby ľudí využívajúcich autobusy na prepravu a budú ju aj využívať najmä v nepriaznivom počasí,“ dodal žiarsky primátor a ako konkretizoval, rekonštrukcia bude stáť 35-tisíc eur a realizujú si ju samé Technické služby.

Autobusová čakáreň bude súčasťou autobusovej stanice

Čakáreň vznikne vo voľných priestoroch za poštou smerom k predajni mobilného operátora. „Dohodli sme s majiteľom objektu dlhodobý nájom a v súčasnosti s jeho súhlasom prebieha úprava interiéru,“ informuje riaditeľ mestských Technických služieb, Igor Rozenberg a spresňuje: „Z pôvodnej herne vznikne miesto pre cestujúcich. Mestské zastupiteľstvo schválilo na tento účel dotáciu 33-tisíc eur. Za tieto finančné prostriedky vznikne, veríme, že útulné miesto, kde budú mať cestujúci k dispozícii zrenovované sociálne zariadenia, miesto na sedenie s možnou kapacitou až 51 miest alebo televízor. Práve v tomto čase uvažujeme, čo všetko by tento „televízor“ mal zobrazovať. Či len vysielanie, hudbu, kamerový záznam na autobusovú stanicu, odchody autobusov a podobne. Uvažovali sme aj nad inštalovaním automatov pre rýchle občerstvenie priamo v objekte. V blízkom okolí je však niekoľko možností. Uvažujeme preto skôr o mieste pre reklamu s označením blízkych miest, kde je možné si občerstvenie zaobstarať.“ V tejto súvislosti je riaditeľ mestskej eseročky konkrétny a naznačuje, kde sa cestujúci môžu v blízkosti autobusovej stanice občerstviť: „Dva predajné stánky sú priamo na autobusovej stanici, predajný automat na jej opačnom konci, kaviareň v takzvanej Kocke, je tam tiež predaj zmrzliny, pizze a kebabu a TV cafe.“

V súčasnosti sa tiež pracuje aj na vizualizácii vonkajšieho vzhľadu autobusovej čakárne s jej viditeľným označením. Predpokladané ukončenie prác v súvislosti s čakárňou je v mesiaci máj 2024.

Cieľom rekonštrukcie autobusovej stanice je vytvoriť moderný priestor pre cestujúcich s vyšším komfortom. Na autobusovej stanici chce mesto rekonštruovať aj prestrešenie nástupíšť a spevnené plochy, pôvodný asfalt by mala nahradiť nová dlažba a doriešená by mala byť i bezbariérovosť stanice. V rámci projektovej dokumentácie samospráva požaduje aj návrh mobiliáru, lavičiek, odpadkových košov, osvetlenia, digitálnych informačných tabúľ či zelene. Samozrejmosťou budú bezbariérové prístupy.

Zákaznícke centrum pre cestujúcich

V blízkosti autobusovej stanice sa nachádza aj zákaznícke centrum, v ktorom cestujúci získajú aj informácie o cestovných poriadkoch, cestovných lístkoch či spôsobe ich nákupu. Otváracie hodiny centra sú v pondelky, utorky a štvrtky od 8.00 do 16.00 hodiny a v stredu od 10.00 do 18.00 hodiny.

(lt)

 

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.ziar.sk/news.php?NewsID=4973.

Back to top button