Spravodajstvo

Zisk čínskeho výrobcu elektromobilov BYD v poslednom kvartáli aj za celý rok vzrástol

Čínsky výrobca elektromobilov BYD zaznamenal vo 4. štvrťroku aj za celý rok 2023 nárast zisku. A to aj napriek tvrdej konkurencii a cenovej vojne na domácom trhu, kde dopyt po elektrických vozidlách stúpa. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Spoločnosť so sídlom v Šen-čene sa teraz snaží o expanziu do zámoria vrátane juhovýchodnej Ázie, ale aj Latinskej Ameriky a Európy, keďže v Číne, na najväčšom automobilovom trhu na svete, pokračuje cenová vojna.

Automobilka BYD predbehla vo štvrtom štvrťroku 2023 americkú Teslu a stala sa najväčším predajcom elektromobilov na svete.

Spoločnosť zaznamenala za minulý rok 2023 čistý zisk 30,04 miliardy jüanov (3,84 miliardy eur). To predstavuje medziročný nárast o 80,7 percenta zo 16,6 miliardy CNY v roku 2022 a nové historické maximum.

Vo 4. štvrťroku 2024 sa čistý zisk BYD zvýšil o 18,6 percenta na 8,67 miliardy CNY. To však bolo najpomalšie tempo rastu kvartálneho zisku od prvého štvrťroka 2022, keďže predaje elektrických vozidiel na čínskom trhu stratili dynamiku uprostred brutálnej cenovej vojny.

Tržby BYD v období október-december 2023 stúpli o 15,1 percenta na 180,04 miliardy CNY.

Po tom, čo neúnavné zľavy pomohli BYD zosadiť Teslu z pozície najväčšieho svetového predajcu elektromobilov vo štvrtom štvrťroku 2023, zaujala čínska automobilka ešte agresívnejší postoj a tento rok zníži ceny viacerých svojich modelov. Najväčšia zľava, ktorú tento rok ponúkla, je 21,6 percenta.

Vlani BYD znížila ceny 13 modelov, ktoré sa podieľali 93 percent na jej celkovom predaji v Číne, v priemere o 17 percent.

Do cenovej vojny na čínskom trhu sa tento rok zapojilo niekoľko ďalších automobiliek vrátane Tesly, Geely Auto, GAC Aion, Leapmotoru a Xpengu, no ich zľavy zaostávajú za BYD.

Spoločnosť BYD sa pôvodne špecializovala na dizajn a výrobu batérií, ale v roku 2003 v rámci diverzifikácie vstúpila do automobilového sektora.

V apríli 2022 automobilka BYD oznámila, že ukončila výrobu vozidiel na benzín a namiesto toho sa bude sústreďovať výlučne na hybridné a elektrické modely.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96138356-zisk-cinskeho-vyrobcu-elektromobilov-byd-v-poslednom-kvartali-aj-za-cely-rok-vzrastol.

Back to top button