Spravodajstvo

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vo štvrtok vidieť tlačová agentúra AFP.

Trojica diplomatov bola vyhlásená za “nežiadúce osoby” a z krajiny musia odísť do 48 hodín, dodalo ministerstvo v nóte francúzskemu veľvyslanectvu datovanej v utorok.

Vojenská junta sa po nástupe k moci v septembri 2022 dištancovala od Francúzska. Burkina Faso bola jeho kolóniou až do 60. rokov 20. storočia. Zrušila aj vojenskú dohodu medzi oboma krajinami z roku 1961 a Paríž svojho veľvyslanca po vojenskom prevrate z krajiny stiahol.

Dňa 1. decembra boli zatknutí štyria francúzski predstavitelia. Obvinili ich a v hlavnom meste Ouagadougou uväznili, uviedol francúzsky zdroj. Podľa úradov boli tajnými agentmi, ale francúzsky zdroj povedal, že boli podporným personálom v oblasti IT. Štvorica je teraz v domácom väzení, spresnili bezpečnostné zdroje Burkiny Faso.

Ouagadougou v decembri 2022 vyhostilo dvoch francúzskych občanov za údajnú špionáž.

Francúzsko ukončilo vojenskú misiu proti džihádistom v Mali a Burkine Faso a nedávno začalo sťahovať vojakov aj z Nigeru. Vo všetkých troch krajinách teraz po prevratoch vládne armáda.

Burkina Faso sa teraz kvôli bezpečnostnej pomoci čoraz viac obracia na Rusko, Mali a Niger.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145005-burkina-faso-vyhostila-troch-francuzskych-diplomatov-za-podvratnu-cinnost.

Back to top button