Spravodajstvo

Partner Zuzany Čaputovej prišiel o funkciu: ODVOLAL ho minister vnútra

ŠTANDARDNÁ PRAX

Ministerstvo vnútra sa bráni, že odvolanie nie je namierené proti občianskej spoločnosti. “Je funkcia člena Rady vlády SR pre MNO čestná, odborná a neplatená, fluktuácia je prirodzená a očakávaná,” uvádza tlačový odbor, dopĺňajúc, že personálne výmeny sú štandardnou praxou. Minister sa odvolaným členom oficiálne poďakoval prostredníctvom prijatých dekrétov.

Na druhej strane, odvolaná Laura Dittel z Karpatskej nadácie a Peter Medveď z Nadácie Ekopolis vnímajú tento krok ako obmedzovanie občianskeho sektora. Dittel upozorňuje na viacnásobné porušenie štatútu rady vlády, zatiaľ čo Medveď hovorí o ignorácii riadneho procesu prerokovania dôležitých návrhov, ktoré mali vplývať na občiansku spoločnosť.

KRITIKA OPOZÍCIE

Opozičné strany sú rovnako kritické. Zuzana Števulová z Progresívneho Slovenska a Martina Holečková z KDH poukazujú na systematické odstavovanie kritických hlasov a likvidáciu občianskeho sektora. Holečková zdôrazňuje, že štyria z piatich odvolaných členov boli nominovaní ešte ministrami z vládnej strany Smer, čo dodáva k situácii ironický rozmer.

Na svoje odvolanie sa rozhodol zareagovať aj partner prezidentky Zuzany Čaputovej, Juraj Rizman. “Odvolali nás – ale zápas pokračuje! Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok bez udania dôvodu odvolal päť členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Ide o expertov, ktorí v tomto poradnom orgáne vlády mali štatút „osobnosť občianskeho sektora“. Odvolanie, ktoré nadobudlo účinnosť 10. apríla 2024, realizoval Šutaj Eštok, ako predseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Odvolanými členmi/členkami rady sú Laura Dittel (Karpatská nadácia), Peter Medveď (Nadácia Ekopolis), Karolína Miková (PDCS), Juraj Rizman (Post Bellum) a Boris Strečanský (Centrum pre filantropiu). Mená nových „osobností občianskeho sektora“, ktorí by mali nahradiť piatich odvolaných expertov zatiaľ nie sú známe.”

NIE JE PREKVAPENÝ

Rizman v tejto súvislosti zdôrazňuje, že vláda, ktorá sa podľa neho nehlási k otvorenému vládnutiu, systematicky útočí na občiansku spoločnosť: “Samotné odvolanie nás neprekvapilo. Je logické, že vláda, ktorá sa nehlási k otvorenému vládnutiu, na všetkých úrovniach odstraňuje občiansku participáciu, obmedzuje finančné zdroje pre mimovládny sektor a nevyberane systematicky útočí na občiansku spoločnosť, nebude mať záujem o našu expertízu.”

Príspevok Partner Zuzany Čaputovej prišiel o funkciu: ODVOLAL ho minister vnútra je zobrazený ako prvý na KOŠICE:DNES.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kosicednes.sk/spravy/partner-zuzany-caputovej-prisiel-o-funkciu-odvolal-ho-minister-vnutra/.

Back to top button